Популяції диких тварин у світі скоротилися на 73% за останні 50 років

Всесвітній фонд природи (WWF) провів глобальне дослідження, яке показало, що за останні 50 років популяції диких тварин скоротилися в середньому на 73%. Цю ситуацію називають «катастрофічною» втратою біорізноманіття.

Про це йдеться у звіті WWF про живу природу, в якому досліджено понад 5 тис. популяцій птахів, ссавців, амфібій, рептилій та риб.

Від слонів у тропічних лісах до яструбиних черепах на Великому Бар’єрному рифі — популяції диких тварин різко зменшуються. Втрата природного середовища ставить екосистеми на межу виживання.

Наприклад, через людську діяльність загинули 60% рожевих річкових дельфінів Амазонки. Це спричинено забрудненням річки, видобутком корисних копалин та громадськими заворушеннями.

Основними загрозами для диких тварин є деградація та втрата природних середовищ існування, надмірна експлуатація, інвазивні види, хвороби, зміна клімату та забруднення.

Втрата біорізноманіття разом зі зміною клімату наближають світ до незворотних наслідків. Серед них можливий «колапс» тропічних лісів Амазонки, який може призвести до втрати їх здатності поглинати вуглець і пом’якшувати наслідки зміни клімату.

Втім, у звіті WWF є і позитивні новини: субпопуляція гірських горил у горах Вірунга в Східній Африці зростала приблизно на 3% щороку в період з 2010 по 2016 роки. Однак, цей локальний успіх не компенсує загальну тенденцію до руйнування природних середовищ існування.

WWF опублікував свій звіт напередодні Конференції ООН з біорізноманіття, на якій обговорюватимуть шляхи відновлення природних екосистем.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Через зміни клімату Антарктида стрімко зеленіє: які наслідки це несе