Порошенко контролював 6 офшорів, через які купував шедеври — активісти
УНІАН

П’ятий президент України та очільник партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко контролював щонайменше шість офшорних компаній, які користувалися послугами австрійського «Райффайзен Банк Інтернешнл».

Ще 11 офшорних компаній мали зв'язки з бізнес-імперією Порошенка, виявили дослідники корупції. Про це повідомляє Центр із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

Дослідники кажуть, що Intraco, Vernon та ще 15 компаній, які щороку обробляли операції на десятки мільйонів доларів, пов’язані з Порошенком та його бізнес-імперією, мали рахунки в Raiffeisen. Більшість із них були зареєстровані на Британських Віргінських островах та на Кіпрі.

Офіційно бенефіціарним власником «Vernon Holdings» та більшості зі згаданих шести компаній у документах «Райффайзена» значився Сергій Зайцев. У 2016 році він заперечував, що керував «Intraco» на користь Порошенка.

Тарас Козак оформлює й продає вугілля з ОРДЛО через кіпрський офшор — активісти

У OCCRP підкреслили, що на початку 2010-х років Порошенко побудував маєток за межами Києва і вирішив обставити його дорогими меблями. Використовуючи офшорну компанію Vernon Holdings політик Порошенко та його дружина Марина між 2009 та 2012 роками придбали фурнітуру на суму понад $100 тис. в італійських виробників меблів.

У травні 2012 року Порошенко придбав сюрреалістичну скульптуру довгоного слона Сальвадора Далі за $338,5 тис. на аукціоні на Sotheby's у Нью-Йорку за допомогою офшорної компанії Linquist Ltd.

У квітні 2013 року Порошенко використав Vernon для купівлі предметів мистецтва на 4,8 мky фунтів стерлінгів. Серед них є й полотно Іллі Репіна «Козаки на Чорному морі».

Офшорні компанії братів Суркісів виграли у ПриватБанка суд на $350 млн

Юридичні радники п’ятого президента України на запит OCCRP заперечили його стосунок до офшорних компаній. Заперечують такі звинувачення й в «Європейській Солідарності».

В «ЄС» запевнили у коментарі «Українській правді», що Порошенко не є бенефіціаром, не контролював і не контролює жоден із офшорів, володіння якими йому приписують автори розслідування Центру з дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

«На жаль, негативний досвід і попередні помилки розслідувачів не були враховані при підготовці чергового  матеріалу. Адвокати Порошенка вивчають публікацію на предмет юридичного захисту свого клієнта і вибору належної юрисдикції для позову щодо нового фейку», — зазначила пресслужба партії.

Козак купив телеканали «112 Україна» та «NewsOne» за 103 млн з офшорів цивільної дружини — активісти