Степанов боротьбу з епідемією поєднає з виборчою кампанією в Одесі. Закон дозволяє

Про те, що у «Слуги народу» повністю відсутній кадровий резерв, говорять вже давно. Черговий доказ — рішення одеської партійної конференції про формування виборчого списку до обласної ради. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сам зізнався, що він «не політик, а державний менеджер», який «вкрай відповідально ставиться до своїх обов'язків». І при цьому погодився очолити список партії в облраду. Мабуть, Степанов впевнений, що зможе одночасно впоратися з коронавірусом у країні та провести виборчу кампанію в регіоні.

Цікаво, який список очолить головний санітарний лікар України Віктор Ляшко, котрого певний час називали кандидатом на посаду мера Києва від Офісу президента? Другим номером списку «СН» в облраду став народний депутат від цієї партії Сергій Колебошин. До того, як стати народним депутатом, Колебошин працював заступником Степанова, коли той очолював Одеську облдержадмінінстрацію.

Колишній заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера пояснив Chas News, що чиновники мають законне право балотуватися до обласних чи місцевих рад. Окрім того, закон не зобов'язує міністра йти у відпустку на період виборчої кампанії. Він може зробити це за власним бажанням.

«У випадку, якщо Степанова оберуть депутатом облради, йому не треба буде відмовлятися від повноважень міністра. Але він не зможе бути головою або заступником голови Ради. Колебошину доведеться визначатися, який мандат він залишає. Поки не складе повноваження в Раді, його не зареєструють депутатом облради», — запевнив Магера.

Марина Порошенко поведе партію до Київради

Тим часом партія п'ятого президента Петра Порошенка «Європейська солідарність» вирішила підтримати на виборах київського міського голови Віталія Кличка. На минулих виборах 2015 року Кличко теж мав підтримку від політичної сили Порошенка, що на фоні націонал-патріотичного піднесення додало політику-боксеру рейтингу. На вибори до Київської міської ради вони навіть йшли спільним списком. Сьогодні ситуація значно змінилася, Порошенко балансує між лідерством у рейтингах та антирейтингах, а Кличку соціологія малює захмарний рівень симпатій виборців. Можливо, саме тому голова столиці відкинув пропозиції про будь-яке об'єднання. «УДАР» іде на вибори самостійно. Ми не торгуємось», — заявив у своєму Telegram-каналі Кличко. 

Список «ЄС» очолила Марина Порошенко, за нею в першій п'ятірці списку ідуть секретар Київради Володимир Прокопів, колишній народний депутат Леонід Ємець, лідер молодіжного крила партії Динара Хабібулаєва і ветеран та волонтер Олександр Погребиський. Варто нагадати, що на виборах Верховної Ради VII скликання Ємець балотувався по мажоритарному округу №221 в Києві від «Батьківщини», до наступного ж складу Ради обирався за підтримки «Народного фронту», на позачергових парламентських в 2019 році балотувався вже від «Голосу».

Нефьодов вже встиг сам себе призначити

Натомість «Голос» ще не проводив партійної конференції, але колишній керівник Державної митної служби України Максим Нефьодов заявив, що буде першим номером у списку партії на виборах до Київради. Раніше про бажання балотуватися разом з «Голосом» повідомляв легендарний український баскетболіст, чемпіон НБА Станіслав Медведенко.