«Я хочу, щоб поруч зі словом «Україна» було слово «вперше». Виступ Зеленського у Верховній Раді
УНІАН

У середу, 1 грудня, президент Володимир Зеленський виступив у Верховній Раді з щорічним зверненням до народних депутатів.

Сhas News зібрав головні тези.

«Рік тому я починав своє послання словами про те, що його формат варто змінити. Варто звітувати перед людьми, які на п’ять років найняли мене та всіх нас на роботу», — почав промову президент.

Зеленський повідомив про створення економічного паспорта українця. Кошти з податків будуть накопичуватися для українських дітей.

«Вчора ми проголосували закон 5600, який збільшує ренту та плату за використання природних ресурсів України. Ми спрямуємо ці кошти саме на наших дітей, до 10 грудня 2021 року вперше за історію незалежності я вношу законопроєкт про економічний паспорт українця», — заявив Зеленський.

Він повідомив, що заробітна плата лікарів складатиме 20 тис. грн.

«Вперше за рік зарплата лікарів зросла вдвічі. Середня заробітна плата лікаря в Україні буде 24 тисячі гривень», — заявив Зеленський і додав, що реконструюють 48 обласних багатопрофільних лікарень.

За словами Зеленського, фінансування сектору оборони та безпеки збільшилось.

«Я пишаюсь тим, що фінансування всіх програм оборони та безпеки перевищить 320 млрд гривень. У 2018 році ця сума була 191,7 млрд грн. В рамках цих коштів ми запускаємо комплексно ракетну програму, створення кібервійськ в Україні», — зазначив президент.

Він підкреслив, що за період незалежності в Україні вперше будують літаки «Антонов 178» для армії та заводи для виготовлення дронів.

Рада розгляне закон про подвійне громадянство для тих українців, які проживають за кордоном.

«Важлива частина — підтримка світового українства. Сьогодні я вношу відповідний законопроєкт на розгляд парламенту. Нас — 65 мільйонів. Вперше українці будуть відчувати себе не діаспорою, не людьми українського походження, а громадянами України», — сказав Зеленський.

Також президент анонсував створення програми «Українська мрія» — надання кредитів усім платникам податків — фізособам під 5%.

«Скоро ми запускаємо програму «Українська мрія», за якою кожен громадянин нашої держави, який чесно сплачує податки, зможе отримати кредит за ставкою 5% у гривні», — сказав Зеленький.

Такі кредити видаватимуть на купівлю нерухомості, авто чи на освіту.

В Україні модернізують транспорт та запустять нові потяги: «10 нових поїздів «Інтерсіті», 80 електричок, майже 500 сучасних вагонів». Також за словами президента, за 2 роки побудують 810 мостових переходів.

Водночас Зеленський заявив про провал судової реформи.

«Судова реформа — тут пишатися нічим. Нема чим — ми тільки на початку шляху, проголосували перші два закони: про Вищу раду правосуддя та Вищу кваліфікаційну комісію суддів», — сказав глава держави.

Зеленський заявив, що готовий до прямої розмови з Путіним.

«Ми не зможемо зупинити війну без прямих перемовин з Росією. Ми не боїмось прямого діалогу», — заявив президент.

 
Послання Президента Володимира Зеленського до Верховної Ради України.

Послання Президента Володимира Зеленського до Верховної Ради України.

Posted by Офіс Президента України on Tuesday, November 30, 2021