Посланець КНР Лі Хуей зустрівся у Києві із Зеленським та Кулебою: про що говорили

Спецпредставник КНР з питань Євразії Лі Хуей 16-17 травня відвідав Київ, де провів переговори з керівництвом України. Про це пише китайське держагенство Global Times з посиланням на МЗС КНР.

Повідомляється, що Лі Хуей зустрівся з президентом Володимиром Зеленським, головою ОП Андрієм Єрмаком, міністром іноземних справ Андрієм Кулебою та представниками Міноборони, Мінінфраструктури та Міненергетики.

«Не існує панацеї у вирішенні кризи. Всі сторони повинні почати з себе, накопичити взаємну довіру і створити умови для припинення війни і початку мирних переговорів», — заявив за результатами зустрічей посланець Сі Цзіньпіна.

Він також додав, що Китай готовий сприяти «сприяти міжнародній спільноті у формуванні найбільшого спільного знаменника для вирішення української кризи (так у Пекіні називають війну росії проти України — ред.)». Крім того, за словами Лі Хуея, КНР буде самостійно прикладати власні для «припинення війни, просування припинення вогню та відновлення миру».

В Україні підтвердили лише зустріч китайського спецпредставника з головою МЗС Дмитром Кулебою. У заяві міністерства йдеться, що вони обговорили актуальні питання взаємодії на двосторонньому рівні і в рамках міжнародних організацій, а також шляхи припинення російської агресії.

Також Кулеба наголосив, що Україна не сприймає жодних пропозицій, які б передбачали втрату її територій або заморожування конфлікту.

ОНОВЛЕНО

В Офісі президента повідомили, що провели брифінг для китайської урядової делегації на чолі з Лі Хуеєм.

Єрмак і Кулеба детально розповіли про десять пунктів формули миру Володимира Зеленського.

Начальник ГУР МО Кирило Буданов і заступник керівника Офісу президента Роман Машовець поінформували членів урядової делегації КНР про ситуацію на фронті, втрати ворога та нещодавні масовані ракетні атаки росії.  

Омбудсмен Дмитро Лубінець розповів про українських полонених (цивільних і військових), яких утримує росія, та поінформував про скоєні рф воєнні злочини.

Уповноважена президента з прав дитини Дар’я Герасимчук окремо зупинилася на незаконному вивезенні російськими окупантами українських дітей та їх примусовому всиновленні на території РФ.

Про зернову угоду розповів віце-прем’єр Олександр Кубраков, а про ситуацію на ЗАЕС — Герман  Галущенко.

міністр енергетики Герман Галущенко.

Нагадаємо, Лі Хуей з 2009 до 2019  працював послом Китаю у росії. Голова КНР Сі Цзіньпін повідомив про плани відправити його у турне Європою під час телефонної розмови із Володимиром Зеленським.

Лі Хуей також має відвідати Польщу, Францію, Німеччину та росію.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Вишиванки Ющенка, Порошенка та Зеленського: які сорочки одягали президенти