Посли G7 про звільнення Коболєва: проти політичного втручання до управління держпідприємствами

Посли G7 заявили, що важливим є невтручання політиків до управління держпідприємствами. Так вони відреагували на кадрові перестановки у «Нафтогазі» — звільнення голови правління компанії Андрія Коболєва. Керівником компанії призначили Юрія Вітренка, який виконував обов'язки міністра енергетики.

«Посли G7 відзначили рішення Кабінету Міністрів про звільнення голови правління і наглядової ради НАК «Нафтогаз». Ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності, процвітання і виконання міжнародних зобов'язань України», — написали посли G7 в Україні на сторінці в Twitter.

Звільнення Коболєва і призначення Вітренка

Новий глава правління «Нафтогазу» Вітренко пояснив, що очолити НАК йому запропонували президент Володимир Зеленський і прем'єр Денис Шмигаль. Про це він сказав в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Кабмін скасував конкурс на посаду голови правління НАК «Нафтогаз України» для призначення Юрія Вітренка на цю посаду. Про це йдеться в постанові Кабміну від 28 квітня. У ній уряд вніс зміни до постанови уряду від 3 вересня 2008 року.

Завдяки цим правкам Кабмін вніс «Нафтогаз» до переліку державних підприємств, в яких при відборі керівника не застосовується процедура проведення конкурсного відбору.

Натомість уряд вирішив оголосити конкурс на посади чотирьох незалежних членів наглядової ради НАК «Нафтогаз України».

Згідно зі статутом «Нафтогазу», призначення та звільнення з посади голови правління здійснюється відповідно до пропозицій наглядової ради, які подаються на підставі рішень наглядової ради про обрання та припинення повноважень голови правління. За інформацією агентства «Інтерфакс-Україна», наглядова рада таких кадрових рекомендацій не давала.

«Сьогодні мій останній день роботи у «Нафтогазі»: Коболєв про своє звільнення

Коболєв прокоментував на Facebook своє звільнення з НАК «Нафтогаз України».

Він написав: «Озвучувати перелік здобутків «Нафтогазу» за цей час вважаю зайвим. Їх знають наші опоненти, знають наші союзники. Все, що ми зробили, вже увійшло до історії і ці факти не знищити. У мене, безперечно, є претензії до вчорашніх рішень уряду. Не в частині мого звільнення, а в тому, що вони зараз ставлять хрест на реформі корпоративного управління».

Коболєв уточнив, що з 2014 року український уряд вирішив, що на державній власності має заробляти «держава і українці, а не наближені до грошових потоків політики».

Одне вчорашнє рішення уряду відправляє у смітник всі напрацювання. І проти цього ми ще готові повоювати (смайлик). Я не маю наміру влаштовувати цирк та підставляти під удар «Нафтогаз». Зараз основне завдання команди — зберегти динаміку роботи, яка встановилася в нас протягом останнього часу, і забезпечити розвиток видобутку, роздрібного бізнесу та інших стратегічних напрямів Групи

Коболєв назвав «останньою приємністю», яку він зробив на посаді очільника «Нафтогазу», підписання рішення про початок сейсмічних робіт на Чорноморському шельфі.

Раніше чиновник написав на Facebook, що дізнався про своє «звільнення» зі ЗМІ та відповідної заяви не писав.

НАК «Нафтогаз України» назвав «юридичною маніпуляцією» ухвалене Кабінетом міністрів рішення щодо звільнення голови правління компанії Коболєва.

МВФ може не виділити Україні транш через рішення звільнити Коболєва — Вloomberg