«Велика угода». Посли провідних країн світу на закритій нараді обговорювали скандал щодо «Медзакупівель»
Getty Images

Напередодні у відділі міжнародної співпраці китайської імунобіологічної компанії Sinovac нашого кореспондента запевнили, що співпрацювати з «Лекхімом» їм рекомендував уряд. Проте вже за кілька днів після публікації у китайській компанії спростували зазначену вище інформацію.

Директор з політики та адвокації БО «100% життя» Сергій Дмитрієв в інтерв’ю Chas News каже, що посли провідних країн світу на закритій нараді обговорювали скандал стосовно українського державного підприємства «Медзакупівлі». 

«Нещодавно була велика зустріч. Я наразі ще не готовий говорити про її результати, проте була зустріч на високому рівні від послів провідних країн Америки, Британії, Євросоюза… Вони адресували меседж з приводу занепокоєння щодо ситуації, пов’язаної з ДП «Медичні закупівлі» на рівні президента, на рівні прем’єр-міністра, ну, і, звісно, на рівні міністра охорони здоров’я», — каже Дмитрієв.

Про це нам розповів й інсайдер, який наближений до керівництва МОЗу. За його словами, тимчасова повірена США у справах України Крістіна Квін після скандалу з ДП захотіла негайно обговорити цю тему з найвищим керівництвом держави.

Саме після цієї зустрічи Польща й вирішила поділитися з Україною своєю квотою на вакцини, додав наш співрозмовник.  

Передісторія 

30 грудня 2020 року ДП «Медичні закупівлі України» підписало з Sinovac Biotech договір на поставку 1 млн 913 доз її вакцини проти COVID-19.Її доставлятиме компанія-посередниця «Лекхім». Співпраця через «Лекхім» — вимога Sinovac Biotech, заявляють у МОЗ.

12 січня спеціалісти Anvisa — Національного агентства із нагляду за здоров'ям в Бразилії, які перевіряли вакцину китайського виробника Sinovac Biotech на ефективність, оголосили, що загальний рівень ефективності CoronaVac нижче 60%, але вище 50%.

Проте міністр охорони здоров'я Максим Степанов обіцяє, що Україні повернуть гроші, якщо вакцина від Sinovac не буде ефективною на 70%. У «Медзакупівлях» заявили, що МОЗ свідомо затягнув погодження з іншими фірмами закупівлі вакцини від COVID-19.

Chas News повідомляв, що Китай схвалив вакцину SinoVac. 

НАБУ розпочало розслідування щодо закупівлі Україною вакцин від СOVID-19