Посол у Британії заявив, що Україна може відмовитись від НАТО. У МЗС відреагували

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко припустив, що Україна може відмовитись від вступу в НАТО, якщо це допоможе уникнути війни.

Про це він заявив в ефірі BBC Radio 5.

На питання, чи готова Україна відмовитись від вступу до НАТО на тлі сьогоднішньої ескалації на кордонах, дипломат припустив, що це можливий варіант.

«Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції. Я зараз частково йду проти головного документа, що ми маємо. Коли я кажу це, (я маю на увазі — Прим. ред.) що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно», —  сказав Пристайко.

Олег Ніколаєнко, речник МЗС України, написав у Facebook, що слова посла «вирвані з контексту».

«Безумовно, заради миру і збереження життів наших громадян Україна готова йти на будь-які формати діалогів з країнами та міжнародними організаціями. Водночас посол Пристайко слушно зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки», — зазначив Ніколаєнко.

Він додав, що зараз найкращим варіантом став би негайний вступ до НАТО. Оскільки цього немає, Україна вимушена шукати інші шляхи, які могли б гарантувати безпеку.

«При цьому, жодне рішення не може бути ухвалене всупереч Конституції України», — підсумував речник МЗС.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Олігархи та бізнесмени залишають Україну чартерними рейсами — ЗМІ