Посол Оксана Маркарова назвала умову, за якої запрацює ленд-ліз

Ленд-ліз запрацює у разі, якщо в США вичерпаються кошти грантових програм, за якими Україна зараз безкоштовно отримує зброю.

Про це в інтерв'ю Голосу Америки розповіла Оксана Маркарова, посол України в Сполучених Штатах.

За її словами, останні поставки американського озброєння відбуваються за програмою USAI (Ініціатива сприяння безпеці в Україні) та програмою президентських повноважень.

Ці програми фінансуються з виділених Конгресом $40 млрд на допомогу України ($23,75 млрд з цієї суми — на різні оборонні витрати).

«Позиція Пентагону полягає зараз в тому, що зараз, коли є ці програми фактично грантової, безоплатної передачі нам зброї — фокус буде на них. Фокус Пентагону зараз — максимально швидко знаходити ту зброю, яка нам потрібна, і надавати її нам через ці програми», — розповіла вона.

Маркарова наголосила, що ленд-ліз — це додатковий інструмент фінансування військової допомоги України.

«Ленд-ліз — це додатковий інструмент, який ми, сподіваюсь, будемо застосовувати активніше в разі потреби, коли ми будемо бачити, що завершуються кошти з інших програм. Тоді буде два варіанти. Або ми в цей момент швидко підключаємо ленд-ліз, або ми повертаємося до Конгресу з додатковими запитами. Точніше, ми звертаємося до адміністрації США, а адміністрація звертається до Конгресу», — пояснила вона.

Посол додала, що кошти, які виділив Конгрес для України, потрібно використати до кінця фіскального року в США, що завершується у вересні. Хоча, за її словами, існує можливість, що вони закінчаться раніше.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Танки, літаки, тушонка: усе, що треба знати про ленд-ліз під час Другої світової війни