Посол розповів правду про «спецоперацію» Лукашенка в Україні

Посол України в Білорусі Ігор Кизим розповів деталі «спецоперації» з повернення білоруських далекобійників, проведенням якої вихвалявся олександр лукашенко.

Правитель Білорусі кілька разів розповідав, як співробітники КДБ«без жодного пострілу» звільнили 70 водіїв та навіть вручив їм державні нагороди. Про те, як зазначив Кизим, «взагалі незрозуміло, чому КДБ приписує собі всі «успіхи».

Посол пояснив, що над поверненням білоруських громадян додому працювали білоруські дипломати та посольство України в Білорусі. Він визнав, що певні труднощі з поверненням білоруських далекобійників таки були, проте Україна не збиралася їх затримувати.

Прокоментував посол і звинувачення Лукашенка про нібито вбивство українцями двох білорусів. Кизим зазначив, що чоловіки загинули у Корестені в результаті ракетного удару, а волонтерів, які відвозили тіла до Білорусі викликали у КДБ на допит.

«І, нарешті, «апогей» операції — зустріч на Варшавському мості. Тут і справді спрацювало КДБ. Навіть мені особисто телефонували й "попереджали", мовляв, якщо що, то... Це, власне, суть «операції», про успішне проведення якої публічно говорили 7 квітня. Тільки чи «успішна» вона?», — написав Кизим.

Він розповів, що українські представники автоперевізників вели переговори з російськими про взаємний обмін водіїв, які опинилися в росії та в Україні, і домовилися про те, що місцем «обміну» буде прикордонний перехід у Бресті, куди автобус з українцями приїде через Білорусь, а з росіянами — з України через Польщу.

«І тут розпочалася «спецоперація». Коли росіяни перетнули кордон і опинилися в Білорусі, білоруські прикордонники не випустили українців: поставили умову, що випустять їх лише в обмін на своїх. Поселили їх в окремому вагоні і виставили навколо охорону. Тобто фактично взяли в заручники українських водіїв», — повідомив посол.

Він розповів, що зрештою усі далекобійники повернулися додому, «хоч і з затримкою, якої могло би не бути».

«З КДБ або без КДБ, це все одно трапилося б. Але чи вартий цей фільм того, щоб, «вкинувши» в інформаційний простір Білорусі ще одну порцію антиукраїнської пропаганди, вкотре безуспішно намагатися створити з українців образ ворога для білоруського суспільства», — відзначив Кизим.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Лукашенко заявив путіну, що НАТО планує захопити захід України