Посол України в Німеччині звинуватив Штайнмаєра в перекручуванні історії нацистської окупації
Getty Images

Посол України в Німеччині Андрій Мельник засудив висловлювання президента ФРН Франка-Вальтера Штайнмаєра стосовно історії нацистської окупації та будівництва «Північного потоку-2».

Про це він розповів в коментарі «Укрінформу».  

Напередодні Штайнмаєр назвав енергетичні відносини «майже останнім містком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин між ФРН і РФ» протягом останніх років.

Також президент ФРН сказав, що 22 червня буде 80-та річниця німецького нападу на Радянський Союз, а жертвами війни стали понад 20 мільйонів людей у колишньому СРСР. За його словами, «це не виправдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст».

У Німеччині хочуть замінити одне слово в Конституції

Мельник наголосив, що такі думки Штайнмаєра «викликають в України здивування і справжній шок».

«Адже у такий спосіб по суті підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією», — додав дипломат.

Посол України в Німеччині заявив, що українська сторона офіційно ініціює проведення урочистого засідання Бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР. Віе підкреслив, що 22 червня 1941 року саме українські міста зазнали масованих ударів.

«Саме ось цей «ширший контекст» і варто було б мати на увазі, перш ніж цинічно використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання Північного потоку-2, який вже в наші дні несе у собі пряму загрозу нової гарячої фази російської агресії, що не припиняється ні вдень, ні вночі вже сьомий рік поспіль і несе невимовний біль і страждання на українську землю», — підсумував Мельник.

Chas News повідомляв, що австрієць залишив €2 млн селу у Франції, де його сім’ю сховали від нацистів. 

Австрія «закликала» не пов’язувати «Північний потік-2» зі справою Навального