Постачання Україні 18 HIMARS розтягнеться на кілька років — Пентагон

Постачання 18 ракетних систем HIMARS з останнього пакету військової допомоги від США займе кілька років.

Про це заявив високопоставлений представник Пентагону під час брифінгу, повідомляє Європейська правда.

«Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення — це лише початок процесу закупівлі», — сказав посадовець.

Кошти на анонсовані 28 вересня поставки загальною вартістю $1,1 млрд виділяються у межах програми Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). Вона направлена на закупівлю озброєнь для України безпосередньо у виробників.

В то й час як попередні поставки HIMARS здійснювалися із американських військових запасів і тому могли виконуватися одразу.

В Пентагоні наголосили, що поставка 18 HIMARS направлена на підтримку України у довгостроковій перспективі. Водночас у разі необхідності США можуть продовжити передавати системи із власних запасів

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони знадобляться українським збройним силам у майбутньому», — пояснив посадовець.

Відзначимо, що саме за програмою USAI Сполучені Штати мають поставити ЗРК NASAMS, які змовили безпосередньо у виробника. Передача Україні перших двох батарей очікується протягом найближчих місяців.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Що таке зенітно-ракетний комплекс NASAMS. І чи справді він вже працює в Україні