«Потрібно нарешті поставити крапку». Зеленський уніс до Ради законопроєкт про великий герб

Володимир Зеленський, президент України, вніс на розгляд Верховної Ради як невідкладний законопроєкт про великий Державний герб України.

Про це він повідомив під час засідання Верховної Ради з нагоди Дня Конституції України.

Зеленський заявив, що в Україні на законодавчому рівні закріплені синьо-жовтий прапор, тризуб та гімн.

«За ці роки було багато конкурсів, суперечок, сварок, думок і різних бачень. Я гадаю, що у рік 30-ліття незалежності й 25-ліття Конституції потрібно в цьому питанні нарешті поставити крапку», — сказав глава держави.

Малий герб є, а великого немає

Малим гербом України є Тризуб. Він був затверджений у лютому 1992 року та визначався як головний елемент великого герба.

Однак наразі великого герба в України немає — за роки незалежності його так і не змогли затвердити. Нинішня спроба буде четвертою. 

У 2020 році Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти підбило підсумки конкурсу на найкращий ескіз великого Державного герба України.

Усього в конкурсі брали участь 112 робіт-претендентів. Найкращою визнали роботу Олексія Кохана, який також є співавтором малого герба України.

Ескіз-переможець містить: герб Війська Запорозького, воїна-козака, лицаря з мушкетом та знак Княжої держави Володимира Великого, тобто малий Державний герб.