«Повинні розпустити». Клінтон закликала скасувати Колегію виборщиків у США
Getty Images

Екскандидат у президенти США Хілларі Клінтон вважає, що у Штатах слід скасувати Колегію виборщиків. Проте вона пишається, що у ролі одного з вибірників від штату Нью-Йорк вона проголосувала за демократа Джо Байдена і його кандидата у віцепрезиденти Камалу Гарріс.

Про це політик написала в Twitter.

«Я вірю, що ми повинні розпустити Колегію виборщиків і обирати президента на всенародному голосуванні, як і інших чиновників. Але оскільки вона все ще існує, я пишаюся, що проголосувала за Джо Байдена і Камалу Харріс», — наголосила колишній держсекретар країни.

Передісторія

Хілларі закликає скасувати Колегію з 2000 року. На виборах в 2016 році Клінтон програла Дональду Трампу. Він здобув перемогу, заручившись підтримкою 304 членів Колегії виборщиків. Тоді за Клінтон проголосували  227 осіб.

При цьому суперниця чинного президента США отримала майже на 3 млн голосів більше.

Довідка

Колегія виборщиків складається з чиновників, яких виборці наділили правом віддати голос за того чи іншого кандидата. Виборщиків обирають з'їздах партій або керівництвом партосередків на рівні штатів. Зазвичай ними стають чиновники, місцеві партійні діячі або відомі особистості, які пов'язані з республіканцями або демократами.

Історично в політичному процесі США домінують Демократична і Республіканська партії. Саме тому майбутній президент традиційно є членом однієї з них. Виборщики віддають свій голос за демократа або республіканця.

Наразі у складі Колегії 538 осіб. Кількість виборщиків від певного штату залежить від кількості його представників у Конгресі США. Вона пропорційна населенню штату.

Chas News повідомляв, що Байден і Харріс отримали звання «Людина року» за версією журналу Time.

Раніше Байден заявив, що він хоче бачити Трампа на своїй інавгурації.

Перемога демократів. Колегія виборщиків підтримала Байдена на виборах