Повторний наступ на Київ, деокупація півдня та яка зброя потрібна Україні: головне з інтерв'ю Залужного

Росія може вдатися до повторної спроби наступу вже на початку 2023 року. 

Про це в інтерв'ю для The Economist розповів Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

За словами головнокомандувача ЗСУ, росія може відновити наступ у лютому, в кращому випадку у березні, а в гіршому — у січні. Водночас наступ може відбутися не на Донбасі, а у напрямку Києва з боку білорусі. Також він не виключає наступ загарбників з південного напрямку.

«Ми зробили всі розрахунки — скільки нам потрібно танків, артилерії і так далі, і так далі. Це те, на чому зараз потрібно всім сконцентруватися. Нехай пробачать мені солдати в окопах, але зараз важливіше зосередитися на накопиченні ресурсів для більш тривалих і важких боїв, які можуть початися в наступному році», — зауважив Залужний.

Зараз російська армія прагне всіма силами поставити війну в Україні «на паузу». Аби досягти цього, окупанти обстрілюють мирне населення і розтягли лінію фронту, щоб виснажити ЗСУ.

«Ось чому ви бачите бої вздовж 1500-кілометрової лінії фронту. Десь інтенсивніше, десь менш інтенсивно, але вони сковують наші війська, щоб не дати перегрупуватися. Те, що вони зараз вперто борються, це, звичайно, дуже погано . Але це не розв'язання стратегічної проблеми. Це просто вимотує збройні сили України», — додав він.

Україна зможе вийти на рубежі 23 лютого, якщо матиме 300 танків, близько 700 бойових машин піхоти та пів тисячі гаубиць.

Разом з тим, ЗСУ мають звільнити Мелітополь, аби встановити вогневий контроль над сухопутним коридором на півдні. Бо саме це місто у Запорізькій області є дуже важливим стратегічним пунктом і без його деокупації звільнити південь України від російських загарбників неможливо.

«Щоб дістатися кордонів Криму, на сьогоднішній день нам потрібно подолати відстань 84 км до Мелітополя. Нам, до речі, цього достатньо, бо Мелітополь дав би нам повний вогневий контроль сухопутного коридору, бо з Мелітополя ми вже можемо вести вогонь по Кримському перешийку, тими самими HIMARS тощо», — говорить Залужний.

Але щоб дійти до Мелітополя, Україні потрібні ресурси, підкреслив Залужний.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити 

Валерій Залужний потрапив на обкладинку журналу Time (фото)