Пов’язують із Медведчуком. Суд заарештував права 28 компаній, які належать мережі АЗС Glusco
iStock

Суд заарештував корпоративні права 28 компаній, пов’язаних із великою мережею АЗС Glusco.

Про це повідомляють пресслужба Державної фіскальної служби та агенція «Інтерфакс-Україна».

«У березні 2021 року податкова міліція ДФС спільно з СБУ та Офісом генпрокурора викрила масштабну схему реалізації неякісних нафтопродуктів через відому мережу АЗС. Посадові особи … організували незаконну схему з ввезення … нафтопродуктів з використанням морських суден, при цьому приховуючи реальні обсяги імпорту. Орієнтовна сума ухилення від сплати податків становить близько 240 млн грн», — йдеться у Facebook-повідомленні.

За даними досудового розслідування, при оформленні імпортованого палива у митних деклараціях відображалися занижені вагові і якісні показники палива Євро 4, а надалі паливо на підконтрольних нафтобазах змішувалося з паливом для реактивних двигунів для досягнення показника палива Євро 5.

СБУ перевіряє справжність «плівок Медведчука», оприлюднених ЗМІ

Всього провели понад 140 санкціонованих обшуків у офісних приміщеннях, на нафтобазах, морських судах і понад 100 АЗС. Правоохоронці виявили паливно-мастильні матеріали обсягом понад 13 млн л орієнтовної вартості понад 350 млн грн.

«Під час досудового розслідування встановлено взаємозв'язок 28 компаній у частині спільних засновників (бенефіціарів) власників, що вказує на підконтрольність одним і тим же особам. Отримано відомості про намір бенефіціарів власників і посадових осіб цих 28 підприємств здійснити реєстраційні дії щодо передачі корпоративних прав іншим особам, щоб уникнути відповідальності і запобігти стягненню збитків за матеріалами кримінального провадження», — заявили у ДФС.

Суд наклав арешт на корпоративні права 28 компаній, у власності яких знаходяться також і вищезгадані АЗС, на загальну суму понад 700 млн грн.

«Справа Василя Стуса». Медведчук має платити «Вівату» майже 300 тис. грн