Позаблоковий статус і міжнародні гарантії безпеки. Про що говорили на перемовинах України та рф
Getty Images

Учасники переговорів з росією розповіли, про що йшлося на зустрічі в Туреччині та чого вдалося досягнути.

Передусім Давид Арахамія наголосив, що жодних документів учасники перемовин не підписували, а українська сторона передала свої пропозиції російській.

За словами політика, Україна наполягає на укладенні міжнародного договору про безпеку, який підписуватимуть країни-гаранти. Серед цих держав ми бачимо країни Радбезу ООН: Великобританію, КНР і рф, а також США, Францію, Туреччину, Німеччину, Канаду, Італію, Польщу, Ізраїль. 

Арахамія зазначив, що приєднання до договору гарантій хочуть зробити вільним, щоб інші країни також могли долучитися. На території ОРДЛО та Криму ця система гарантій не працюватиме, оскільки тут є неврегулювані питання.

Українська сторона також зазначає, що країни-гаранти не зможуть створювати перешкоди для вступу держави в ЄС, а повинні цьому сприяти.

Переговірник Олександр Чалий у свою чергу пояснив, що Київ хоче отримати гарантії безпеки, які за своїм змістом і своєю формою будуть аналогічними п'ятій статті НАТО.

Тобто Україна вимагає, щоб у разі будь-якої агресії, військового нападу чи військової операції три дні проводилися консультації, після яких країни-гаранти повинні будуть надати військову допомогу і озброєння та навіть закрити повітряний протір над Україною.

«Якщо нам вдасться закріпити ці ключові положення, то Україна буде в позиції фактично зафіксувати свій сьогоднішній статус позаблокової і без'ядерної держави у формі постійного нейтралітету, що історично вже зафіксовано в нашій Декларації про суверенітет від 1990 року», — зазначив Чалий.

Це означає, що Україна не буде розміщувати на своїй території іноземні військові бази, військові контингенти та не вступатиме у військово-політичні союзи.

Михайло Подоляк розповів, що імплементація договору, якщо його схвалять, проходитиме через референдум. Після цього буде ратифікація парламентів країн-гарантів і парламенту України. 

Що стосується Криму, то українська сторона пропонує 15 років проводити двосторонні переговори та не вирішувати питання його приналежності військовим шляхом.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НАТО укріплює східний фланг. У Німеччину надішлють шість штурмових літаків та 240 військових