Позбавлення від російської імперської свідомості схоже на чищення цибулі — В’ятрович

Народний депутат від «Європейської солідарності», колишній голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович написав на Facebook про «імперську цибулю». Судячи зі згадок про Гагаріна, його надихнуло святкування Дня космонавтики.

На думку нардепа, зняття російських імперських нашарувань із суспільної свідомості в Україні схоже на чищення цибулі. Спочатку, як пише В’ятрович, знімають жорстке лушпиння, якого готова позбутись більшість, а далі  м‘якші шари. Вони, на його думку, «привабливіші, соковиті, викликають більше сліз і бажання сказати «досить».

Проходимо приблизно такий шлях до серцевини: Сталін (його притомні вже не захищають), Ленін (тут вже є ті, хто певен: він «задумав добре», Сталін все «зіпсув»), Дєнь пабєди (ще більше тих для кого це святе — «ми» ж таке зло перемогли), Булгаков/Цой/Висоцький (ой, це ж світова культура, наша молодість і навіть трохи протест проти совка), Ґаґарін (а це вже зовсім не годиться рухати, бо, бач, досягнення усього людства)

В’ятрович вважає, що «насправді це все лиш різні рівні тієї самої імперської «цибулини». І закликав чистити її «крізь сльози», бо така свідомість «нам зовсім не потрібна».

«Космонавт Юрій Гагарін»: нездійснена мрія українського космосу