Пожежа на Запорізькій АЕС - останні новини
Скрін з вебкамери

В результаті боїв на території Запорізької АЕС в місті Енергодар спалахнула пожежа на одному з енергоблоків. Бої тривають, тому розпочати гасіння пожежі неможливо. Існує загроза ядерної небезпеки світового масштабу.

Про це повідомив в своєму Telegram-канал Дмитро Орлов, міський голова міста Енергодар.

5:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС локалізовано на площі 2 тис. м. кв.

5:30 - обстрілів на Запорізькій АЕС немає, рівень радіації нижчий, ніж у сусідніх населених пунктах. 

5:25Загрози витоку радіації на Запорізькій АЕС в Енергодарі немає. Про це заявив представник прес-служби Запорізької АЕС Андрій Туз.

Станом на 5:00 палають три поверхи одного із корпусів. На електростанції працює лише один енергоблок з шести, протипожежний стан АЕС у нормі. Пожежники не можуть почати гасіння вогню через перестрілку із кадирівцями. Мер Енергодара Дмитро Орлов заявив, що на станції є поранені. 

Через неможливість загасити пожежу на ЗАЕС, єдиний працюючий на даний момент реактор може вийти з ладу. А отже, можливість пожежі на реакторі існує. Про це сказав Олег Бондаренко, голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики.

Україна просить Міжнародне агентство з ядерної безпеки (МАГАТЕ) звернутися до НАТО з вимогою закрити доступ до повітряного простору над її ядерними об’єктами. У МАГАТЕ заявили, що пошкодження станції не загрожують вибухом, пожежа не захопила важливе обладнання.

Прем'єр Британії Борис Джонсон у розмові з Президентом України Володимиром Зеленським заявив, що скликає екстрене засідання Радбезу ООН найближчим часом через ситуацію навколо Запорізької АЕС.

Орлов закликав негайно припинити обстріл АЕС, по якій окупанти ведуть вогонь впритул.

«В результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі палає Запорізька атомна станція!», – йдеться в повідомленні.  

"Ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці", - заявив в. о. Генерального директора ЗАЕС Ігор Мурашов.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини та публікує дивовижні історії. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пожежа на Запорізькі АЕС - доктор Комаровський дав рекомендації на випадок радіозараження