Прапора Росії не буде на Олімпіадах у Токіо та Пекіні, а також на футбольному ЧС-2022 у Катарі

Спортивний арбітражний суд (CAS) у Лозанні у четвер, 17 грудня, оголосив рішення щодо спору Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) і Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA). Це рішення визначило спортивну долю Росії на найближчі роки.

Російські спортсмени на два роки позбуваються права виступати на Олімпійських іграх і чемпіонатах світу під національним прапором, а країна — приймати великі міжнародні турніри, повідомляють у CAS.

Також Російське антидопінгове агентство знову позбавлено статусу відповідності.

Санкції набирають чинності негайно і триватимуть до 16 грудня 2022 року. Вони стосуватимуться літніх Олімпійських Ігор-2020 у Токіо, які перенесли на наступний рік, зимових Ігор-2022 у Пекіні, а також чемпіонат світу з футболу-2022 в Катарі. На цих змаганнях російські атлети, що здобудуть право виступати, братимуть участь під нейтральним прапором.

На чемпіонатах Європи атлети РФ зможуть виступати під своїм триколором.

Предметом розгляду стали санкції щодо російського спорту, які WADA запровадило через маніпуляції з базою даних Московської антидопінгової лабораторії, що містить результати перевірки спортсменів за період з 2012 по 2015 рік.

WADA вимагало для Росії відсторонення на чотири роки. CAS прийняв сторону WADA, але вдвічі пом'якшив санкції.

Лукашенку та НОК Білорусі заборонили відвідувати Олімпійські ігри