Працівники ТЦК не мають права затримувати чоловіків і перевіряти документи — омбудсмен

Уповноважений із прав людини Дмитро Лубінець в інтерв'ю виданню NV прокоментував випадки силового затримання чоловіків призовного віку працівниками ТЦК СП.

Він наголосив, що працівники військкоматів не мають права затримувати громадян прямо посеред вулиці або перевіряти документи у військовозобов'язаних. Адже такі дії є порушенням прав людини і не відповідають законодавству України

«Основне питання, яке порушують громадяни України, — це невідповідність мандатів ТЦК. Це коли вони вимагають перевіряти документи, забирають документи та затримують громадян України. У них таких прав немає», — повідомив омбудсмен.

За його словами, ТЦК — це військові підрозділи, а згідно з Конституцією військові підрозділи не можуть брати участь в обмеженні прав громадян України навіть у разі запровадження військового стану.

Омбудсмен також додав, що в урядовому законопроєкті про мобілізацію пропонувалося розширити повноваження військкомів.

«Я, наприклад, не зрозумів: якщо у нас всі бачать проблеми по діяльності саме ТЦК, то чому ми додаємо їм повноваження, щоб вони перевіряли документи? У нас є органи, які перевіряють документи громадян України, — це Національна поліція в першу чергу, Державна прикордонна служба, Національна гвардія. Але точно не військові», — сказав він.

Нагадаємо, раніше у Сухопутних військах розповіли, хто може вручати повістки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Голова оборонного комітету Ради прокоментував скандали за участі ТЦК