Право України на гарантії безпеки та вирішення питання з Кримом та ОРДЛО — головне з інтерв'ю Андрія Єрмака

В Україні вважають, що питання анексованого Криму та ОРДЛО треба вирішувати на політичному рівні — на зустрічі двох президентів. Володимир Зеленський готовий до переговорів. Україна від жодних своїх територій не відмовиться. А гарантії безпеки — це не «прохання», а право України на ці гарантії, і держава буде його відстоювати.

Про це у свіжому інтерв'ю РБК-Україна заявив Андрій Єрмак, керівник Офісу президента.

Про Крим та ОРДЛО

За його словами, ситуація наразі складніша, ніж була до відкритої війни, яка розпочалася 24 лютого і Україна за президенства Зеленського від жодних своїх територій ніколи не відмовиться.

«Ще раз повторю: якби у 2014 році ми мали цього президента, ми б і Крим не віддали. Отже, так, всі ці території — це Україна. Наша позиція не змінювалася ні на яких переговорах, ні в яких форматах», — сказав він.

Як говорить Єрмак, Зеленський готовий сідати за стіл переговорів із путіним.

«Питання ОРДЛО та Криму — це складні питання, які мають обговорюватися на зустрічі двох президентів, наш президент готовий сідати та говорити. Але в будь-якому разі ми нашою незалежністю, суверенітетом та територіальною цілісністю не торгуємо. За нашої влади цього точно не буде», — заявив Єрмак.

Про гарантії безпеки

Глава Офісу президента назвав питання гарантій безпеки більш фундаментальним, і воно для нас сьогодні дуже важливе. Адже війна показала, що системи безпеки у Європі та світі — не існує.

«Коли одна країна — власник ядерної зброї, постійний член Ради безпеки ООН — здійснює масоване вторгнення в іншу країну, з якою веде до цього вісім років війну, окуповує частину її території, здійснює величезну кількість воєнних злочинів, то про яку систему можна говорити?», — наголосив Єрмак.

Вісім років війни дали українській владі чітке розуміння, які гарантії потрібні країні, а народ і армія показали усьому світові, як вміють боротися.

Тож гарантії безпеки — це не «прохання», а право України на ці гарантії і держава буде його відстоювати.

«Я радий сказати, що наші головні стратегічні партнери — Сполучені Штати, Великобританія, Франція, Італія, Польща, країни Балтії, загалом Європейський Союз, Японія, інші країни з усіх континентів — вони всі нас підтримують у тому, що Україна повинна через, на жаль, 30 років отримати чіткі, закріплені юридично гарантії своєї безпеки. Саме над цим ми зараз працюємо. Ці консультації проводяться постійно, на рівні як глав держав, так і радників із національної безпеки, а також міністерств закордонних справ», — зазначив глава ОП.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«ЄС — це приналежність до клубу. До клубу ходять заради дозвілля. А НАТО — це питання життя і смерті», — Юрій Андрухович