Правоохоронці не дали вивезти до Туреччини бурштину на 4 млн грн

Прокуратура підозрює двох іноземців і трьох громадян України в організації збуту 800 кг виробів із бурштину до Туреччини.

Рівненська обласна прокуратура повідомляє, що керує у кримінальному провадженні за фактом незаконного збуту, зберігання, перевезення й переробки бурштину. Прокурори та співробітники Управління СБУ в Рівненській області провели обшуки, під час яких виявили й  вилучили у бізнесменів бурштин-сирець та вироби з нього.

Бурштин / Фото з сайту Офісу Генерального прокурора України

В рамках досудового розслідування правоохоронці провели чотири санкціоновані обшуки у двох виробничих приміщеннях

Бурштин-сирець, за версією слідства, підозрювані добували незаконно. Правоохоронці знайшли цехи з обробки каміння у містах Сарни та Рівному та вдома у одного з фігурантів справи, який є громадянином іншої держави.

Бурштин / Фото з сайту Офісу Генерального прокурора України

На «чорному ринку» орієнтовна вартість такої продукції — близько 4 млн грн. Також слідчі вилучили 31 одиницю обладнання для обробки бурштину, комп'ютери, гроші на суму 2,3 тис. євро та 17 тис. грн, чорнову бухгалтерію та первинні документи з ознаками підроблення. Так, на думку слідчих, підозрювані легалізували походження виробів із «сонячного каменю».

Тим часом глобальний локдаун потягнув економіку України вниз. У II кварталі український ВВП впав на 11%. Рятував ВВП хіба що ріст цін на електрику та газ.