Правоохоронцю, який організував «референдум» на Херсонщині, загрожує 10 років ув'язнення
ДБР

Працівники Державного бюро розслідувань (ДБР) завершили досудове розслідування щодо колишнього правоохоронця, який під час окупації частини Херсонської області брав активну участь в організації незаконного референдуму щодо приєднання до рф.

Про це повідомили у ДБР.

До широкомасштабного вторгнення чоловік працював на Херсонському факультеті Одеського державного університету внутрішніх справ, а після окупації він почав активно співпрацювати з «новою владою».

Колишній правоохоронець отримав посаду «начальника служби безпеки» на захопленому ворогом комунальному підприємстві Агрофірма «Радгосп Білозерський», здійснював доноси на працівників та отримував премії в рублях. У вересні 2022 року зрадник активно долучився до організації та проведення незаконного референдуму про вихід Херсонської області зі складу України та входження її до складу рф, що пройшов на території Білозерської селищної громади.

Чоловік наполегливо схиляв працівників захопленого підприємства до голосування, а у разі відмови погрожував переслідуваннями та невиплатою заробітної платні. Крім того, він організовував роботу так званої «виїзної виборчої дільниці» на території агрофірми, де громадяни мали голосувати під наглядом «нової влади».

Після деокупації частини Херсонщини чоловік причаївся, офіційно ніде не працював, нелегально підробляв охоронцем.

Працівники ДБР у співпраці з СБУ викрили та затримали зрадника. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Підозрюваний отримав звинувачення у колабораційній діяльності, а саме — участі в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території (ч. 5 ст. 111-1 КК України).

Главі Антимонопольного комітету Кириленку призначили заставу