Правозахисники документують використання росією голоду як зброї війни
pexels.com

Юристи-правозахисники та українські прокурори готуються подати до Міжнародного кримінального суду докази воєнних злочинів росії, які пов'язані з використанням голоду як зброї війни.

Про це повідомляє The Guardian.

Юсуф Хан, старший юрист юридичної фірми Global Rights Compliance, розповів, що «використання їжі як зброї відбувалося в три етапи».

На першому етапі окупанти взяли в облогу українські міста, через що постачання продовольства туди сильно ускладнились або припинились. Прокурори задокументували випадок загибелі 20 людей у Чернігові, які стояли в черзі за хлібом 16 березня 2022 року.

Слідчі також збирають дані щодо облоги Маріуполя. Постачання продовольства до міста було припинено, а окупанти заблокували виїзди з міста для людей, які опинились у пастці. 

Другий етап включає знищення запасів продовольства і води, а також джерел енергії по всій Україні під час бойових дій. Юристи нагадують, що росіяни знищували об'єкти, необхідні цивільним. Наприклад, Миколаїв залишився без питної води з початку великого вторгнення через захоплення окупантами насосної станції.

Третій етап — це спроби Москви припинити експорт українського продовольства. Росія атакувала порти та склади із зерном.

Документування злочинів, пов'язаних із голодом, триватиме до кінця наступного року. Можливо, звинувачення за це пред'являть володимиру путіну, як це вже було у справах депортації українських дітей.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

П'ять полонених окупантів отримали судові вироки за свої злочини