Представник ООН заявив, що 2021 рік пройде під знаком гуманітарної катастрофи внаслідок COVID-19
Getty Images

Наступний рік пройде під знаком гуманітарної катастрофи, яку викликала пандемія коронавірусної інфекції. Про це заявив директор Всесвітньої продовольчої програми (ВПП) ООН Девід Бізлі на спеціальній сесії Генасамблеї організації.

Багаті країни не повинні «топтати» бідні країни у «гонитві за вакцинами», заявили чиновники в п'ятницю на Генасамблеї ООН.

За словами Бізлі, кризи, подібної до сьогоднішньої, не було за всі 75 років існування ООН. Він зазначив, що за останні чотири роки через збройні конфлікти у світі кількість голодуючих зросла з 80 млн до 135 млн осіб, інформують AP News та SBS.

Пандемія менш ніж за рік подвоїла цю цифру.

Через коронавірус число людей,  що буквально стоять на порозі голодної смерті, зросло до 270 млн. Судячи з того, що ми бачимо зараз, 2021 рік буде буквально катастрофічним

Директор продовольчої програми заявив, що запобігти гуманітарній катастрофі заважає відсутність коштів: світове співтовариство витратило необхідні для цього $ 19 трлн на боротьбу з пандемією, і в наступному році, швидше за все, стільки зібрати не вдасться.

«Триває економічний спад, а потреби збільшилися вдвічі. У наступному році ми не зможемо дати достатнє фінансування всьому. Тому ми повинні зосередитися на боротьбі з дестабілізацією, голодом і міграцією», — додав Бізлі.

Бізлі з квітня лякає «голодом біблійних масштабів» як одним із можливих наслідків пандемії. Навесні він заявив, що гострий брак продовольства відчувають 265 млн чоловік. Велика частина з них проживають в Африці.

У серпні ВПП спрогнозувала зростання числа голодуючих в Латинській Америці на 269%, у Східній і Центральній Азії — на 135%, а в Африці — на 90%. Щоб запобігти цьому, ВПП необхідно було протягом півроку зібрати майже $ 5 млрд.

На початку листопада Продовольча і сільськогосподарська організація (ФАО) ООН повідомила про сильне загострення ситуації з продовольством в чотирьох країнах і загрозу загострення ще в 16 державах. За даними організації, найсильніше від голоду страждають Буркіна-Фасо, Ємен, Південний Судан і Нігерія.

Глава Світової продовольчої програми заявив, що наступний рік «буквально стане катастрофічним на основі того, що ми спостерігаємо на цьому етапі гри».

Девід Бізлі та керівник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Аданом Гебреісус виступили під час спеціальної зустрічі щодо COVID-19, яким на сьогоднішній день заразилося 65 млн осіб у всьому світі.

Пандемія, заходи, вжиті країнами для спроби зупинити її розповсюдження, та економічний вплив призвели до збільшення на 40 % кількості людей, які потребують гуманітарної допомоги, заявила ООН. Організація звернулася з проханням виділити $35 млрд на допомогу.

Наступного року близько 235 мільйонів людей потребуватимуть гуманітарної допомоги через пандемію коронавірусу, повідомляє ООН.

Бізлі сказав, що 2021 рік, ймовірно, стане «найгіршим роком гуманітарної кризи з початку діяльності Організації Об'єднаних Націй» 75 років тому, і «ми не зможемо профінансувати все. Тому ми повинні визначити пріоритети, я б сказав, для айсбергів перед Титаніком».

Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш та інші найвищі посадові особи також закликали забезпечити доступність вакцин проти COVID-19, а багаті країни — допомагати країнам, що розвиваються, боротися з пандемією та виходити з неї.

Тедрос закликав негайно вкласти $4,3 млрд у світову програму обміну вакцинами.

Ми просто не можемо прийняти світ, в якому бідні та маргіналізовані люди будуть затопчені багатими та могутніми у панічній гонитві за вакцинами. Це глобальна криза, і рішення (пандемії) повинні розподілятися справедливо, як глобальні суспільні блага

Тедрос також попередив уряди та громадян не згортати реакцію на пандемію зараз, коли вакцинація наближається, і пояснив, що системи охорони здоров'я все ще можуть «згинатися» під тиском.

«Прогрес у галузі вакцин обнадіює всіх нас, і ми можемо бачити світло в кінці тунелю. Однак ВООЗ стурбована тим, що зростає уявлення про те, що пандемія COVID-19 закінчена. Ми знаємо, що це був важкий рік, і люди втомилися, але в лікарнях, які працюють на повну потужність або перевищують її, нині найважче, як тільки можливо» — сказав Тедрос.

Він сказав, що до закінчення  пандемії ще потрібно пройти довгий шлях, і що рішення, прийняті громадянами та урядами, визначатимуть її плин у короткостроковій перспективі та строки закінчення.

«Правда полягає в тому, що в даний час у багатьох місцях спостерігається дуже висока передача вірусу COVID-19, який чинить величезний тиск на лікарні, відділення інтенсивної терапії та медичних працівників».

Найвищий експерт ВООЗ з надзвичайних ситуацій Майк Райан також застеріг у п'ятницю від самозаспокоєння після розгортання вакцинакції, заявивши, що, хоча вони і є основною частиною битви проти COVID-19, вакцини не припинять пандемію самостійно.

«Ми перебуваємо у вирішальному моменті в деяких країнах. У деяких країнах на межі краху існують системи охорони здоров’я», — сказав він, не назвавши конкретні країни.

Інтерв’ю Бізлі

Глава Всесвітньої продовольчої програми каже, що Нобелівська премія миру надала агенції ООН «прожектор» і «мегафон», щоб попередити світових лідерів, що наступний рік буде гіршим, ніж цього року.

Бізлі заявив в інтерв'ю The Associated Press, що норвезький Нобелівський комітет оцінив роботу, яку його агентство виконує щодня в умовах конфліктів, катастроф та таборів біженців, щоб нагодувати мільйони голодних людей. Але також комітет надіслав «повідомлення світові, що там гірше... (і) що наша найважча робота ще попереду».

«Ми змогли запобігти голоду в 2020 році ... тому що світові лідери відповіли грошима, пакетами стимулів, відстроченням боргу», — сказав він.

Зараз, за ​​словами Бізлі, хвиля COVID-19 знову піднімається, стан економік продовжує погіршуватися, особливо в країнах з низьким та середнім рівнем доходу, і є чергова хвиля жорстких карантинів.

Бізлі порівняв майбутню кризу з «Титаніком». «Зараз нам дійсно потрібно зосередитися на айсбергах, а айсберги — це голод, дестабілізація та міграція».

Бізлі заявив, що ВПП потребує $15 млрд у наступному році, з них $5 млрд лише для запобігання голоду та $10 млрд на виконання глобальних програм агентства, включаючи недоїдаючих дітей та шкільні обіди, які часто є єдиною їжею для молоді.

«Якщо ми отримаємо це в поєднанні з нашими звичайними грошима, то ми запобігаємо голоду по всьому світу і мінімізуємо дестабілізацію, а також міграцію», сказав Бізлі.

На додаток до залучення додаткових грошей від урядів, Бізлі сказав, що його «великою надією» є те, що мільярдери, які заробили мільярди під час пандемії COVID-19, одноразово допоможуть. Він планує розпочати просування цього повідомлення, можливо, у грудні чи січні.

У віртуальному інтерв'ю з Риму, де базується ВПП, він сказав, що, хоча цього року голоду запобігли, кількість людей, які стикаються з кризовими рівнями дефіциту харчів, зростає до 270 мільйонів.

«Є близько трьох десятків країн, які можуть потрапити в умови голоду, якщо ми не матимемо необхідних грошей», — сказав Бізлі.

Згідно зі спільним аналізом МПП та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН у жовтні, 20 країн «найімовірніше зіткнуться з потенційними стрибками високої гострої продовольчої незахищеності» протягом найближчих трьох-шести місяців «і потребують термінової уваги».

«Ми дуже, дуже, дуже стурбовані тим, що через відстрочені виплати боргів для країн з низьким та середнім рівнем доходу, що відновляться в січні, новими карантинами та нестабільним економічним впливом, 2021 рік буде дуже поганим», — сказав Бізлі.

Розгортання COVAX

ВООЗ підтримала глобальну програму вакцин COVAX, яка має забезпечити рівномірний розподіл вакцин, на сьогоднішній день до неї долучились 189 країн.

Головний вчений ВООЗ заявила, що вона сподівається, що півмільярда доз вакцин будуть доступні для розподілу за схемою COVAX у першому кварталі 2021 року, з початковим планом вакцинації 20 % груп населення з найвищим ризиком, включаючи медичних працівників та людей у ​​віці старше 65 років.

«Мета — отримати до кінця 2021 року щонайменше 2 млрд доз, чого буде достатньо для вакцинації 20 % населення країн, що входять до складу COVAX», — заявила на прес-конференції головний науковий співробітник Сумія Свамінанат.

Цього було б достатньо для «завершення гострої фази пандемії» шляхом зменшення смертності та впливу на системи охорони здоров'я, сказала вона.

COVAX перебуває під спільним керівництвом альянсу вакцин GAVI, ВООЗ та Коаліції з питань інновацій щодо готовності до епідемій (CEPI). США не підписалися на цю схему, уклавши двосторонні угоди.

Як ми писали раніше, ООН провела дослідження, яке показало, що через пандемію COVID-19 понад 9 млн громадян України можуть збідніти.

Генсек ООН попросив у лідерів G20 $28 млрд на боротьбу з COVID-19