Представник Зеленського в КСУ запевнив, що Суд працюватиме і без Тупицького
УНІАН

Представник президента в Конституційному Суді Федір Веніславський заявив, що КСУ зможе працювати без проблем й без Олександра Тупицького. Напередодні його відсторонив від роботи на два місяці президент України Володимир Зеленський.

Про це Веніславський розповів у коментарі «Радіо Свобода».

«Відсторонення Олександра Тупицького не є блокуванням роботи Конституційного суду, адже указ президента Зеленського стосується лише одного судді КС. Без пана Тупицького на цей момент є 14 суддів КС, і вони можуть розглядати будь-які питання і ухвалювати будь-які рішення», — зазначив він.  

За його словами, за відсутності голови Суду його повноваження виконуватиме перший заступник. А якщо буде відсутній заступник голови КСУ, то повноваження перейдуть до найстаршого за віком судді. Веніславський наголосив, що Суд працює у «звичному режимі, ніяких підстав говорити про нібито блокування КС наразі немає».

Під час засідання КСУ 5 січня «нічого екстраординарного… не відбулося», ​— додав представник гаранта.

На його думку, Тупицького необхідно було відсторонити, щоб він не втручався у досудове розслідування і не міг йому перешкоджати.

Передісторія

Журналісти «Схем» повідомили, що чинний голова КСУ, коли був суддею в Донецьку у 2006–2010 роках отримав частку у «Зуївському енергомеханічному заводі» за допомогою впливу. У своєму розслідуванні медійники посилалися на запис розмови за участю Олександра Тупицького.

У жовтні 2018 року слідчі Генпрокуратури разом з СБУ записали розмову Тупицького в рамках кримінального провадження щодо колишнього голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. З 12 грудня 2016 року його він перебуває в розшуку.

Тоді Тупицький працював заступником голови КСУ.  У кафе поблизу Конституційного Суду він переконував донецького бізнесмена Владислава Дрегера не свідчити про його роль у подіях навколо «Зуївського енергомеханічного заводу», йдеться у розслідуванні ЗМІ.

Контрвідповідь від ОПУ. У Зеленського назвали «юридично нікчемною» заяву КСУ