Прем'єр-міністр Італії Маріо Драгі йде у відставку

У четвер, 14 липня, Маріо Драгі, прем'єр-міністр Італії заявив, що йде у відставку. 

Як повідомило італійське видання La Repubblica. Драгі пішов на такий крок через те, що у коаліції стався розкол.

За кілька годин до відставки Драгі Сенат Італії не зміг оголосити вотум недовіри уряду, причому «Рух 5 зірок не брав участі в голосуванні. Після цього прем’єр зустрівся з президентом Серджо Матареллою для обговорення свого майбутнього.

«Сьогодні ввечері я подам президенту заяву про відставку. Сьогоднішні голосування в парламенті є дуже значущими з політичної точки зору. Більшість національної єдності, яка підтримувала цей уряд з моменту його створення, зникла. Пакт довіри, який лежав в основі дій уряду, зазнав краху», — заявив глава уряду.

Що передувало відставці Маріо Драгі

Останнім часом в коаліції італійського уряду трапився розкол.

Партія «Рух п'яти зірок», яка є однією з найбільших, відмовилася голосувати за важливі законопроєкти.

Так, глава цієї політичної сили Джузеппе Конте заявив, що партія не підтримає фінансову допомогу для населення — виділення грошей сім'ям та компаніям через енергетичну кризу та інфляцію.

Крім того, «Рух п'яти зірок» не підтримував надання зброї Україні. Через це низка партійців вже покинули політсилу.

Зокрема міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо напередодні заявив про вихід з «Руху п'яти зірок». Політик казав, що сформує нову парламентську групу, яка підтримуватиме уряд Драгі.

Маріо Драгі обійняв посаду глави Ради міністрів Італії 13 лютого 2021 року.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Борис Джонсон офіційно йде з посади