Прем'єр Нідерландів Марк Рютте стане наступним генсеком НАТО — Politico

Наступним генеральним секретарем НАТО стане нинішній прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, який іде у відставку. Усі 32 члени Альянсу погодилися, що саме Рютте змінить Єнса Столтенберга.

Про це повідомляє Politico.

Після схвалення з боку Угорщини та Словаччини, Румунія підтвердила свою підтримку Рютте 20 червня, а президент Румунії Клаус Йоганніс відкликав свою кандидатуру на посаду генсека НАТО.

Під час засідання Вищої ради національної оборони Йоганніс заявив, що повідомив союзникам в Альянсі про зняття своєї кандидатури.

Зазначається, що Рютте перейме керівництво над НАТО у критичний період. Його нова робота розпочнеться 2 жовтня — трохи більше ніж за місяць до виборів у США, які визначать долю Альянсу, «який став найуспішнішим засобом стримування агресивної Росії у Східній Європі».

Видання нагадало, що кандидат у президенти від Республіканської партії США Дональд Трамп пообіцяв залишитися в НАТО, але пригрозив скоротити допомогу Україні в разі переобрання.

Яку позицію Марк Рютте займає щодо України

Нідерланди є одними з найбільших європейських союзників України.

Марк Рютте неодноразово заявляв, що його держава готова підтримувати Україну стільки, скільки це буде необхідно, включно з посиленням ППО та навчанням пілотів на F-16.

Під час візиту президента Володимира Зеленського до Нідерландів у травні 2023 року лідери домовились, що спецтрибунал щодо злочину агресії рф має відбутися у Гаазі.

Рютте та Зеленський вважають, що жоден наявний міжнародний механізм не може здійснювати юрисдикцію над злочином агресії, скоєним в Україні.

У квітні 2024 року Рютте заявив, що необхідність доправлення ракет класу земля – повітря в Україну є нагальною, а також доклав нових зусиль, щоб переконати країни з великою кількістю ЗРК Patriot віддати їх українцям.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

НАТО обговорює розгортання більшої кількості ядерної зброї через загрозу з боку рф та Китаю