Нідерланди та Данія підтвердили обіцянку передати F-16 Україні, але не назвали їх кількість

Нідерланди та Данія зобов'язалися передати Україні винищувачі F-16. Про це повідомив нідерландський прем'єр Марк Рютте на спільній пресконференції з президентом Володимиром Зеленським, пише УНІАН.

«Сьогодні ми можемо оголосити, що Нідерланди та Данія зобов’язуються передати літаки F-16 Україні та українським Повітряним силам. Тоді, коли будуть виконані умови для такої передачі», — заявив Рютте.

При цьому він ухилився від відповіді на запитання, скільки саме літаків Нідерланди готові передати Україні.

«На сьогодні Нідерланди мають 42 літаки F-16. З цих 42 нам потрібні літаки для тренування у Данії та пізніше — у Румунії. І ми збираємося надати остаточно інші літаки. Тобто я не можу сказати точно. Але ми працюємо від тієї точки, що ми маємо 42 тут, в нашій країні. Але на тому фоні, про який я розповів», — сказав прем'єр.

Щодо термінів тренування Рютте зауважив, що наразі відбувається мовне навчання пілотів і «в майбутньому, якомога скоріше, розпочнеться військове навчання, а потім воно перейде до Румунії». Він запевнив, що процес відбуватиметься дуже швидко.

«Ми хочемо, щоб вони пішли в експлуатацію якомога швидше. Тобто військове навчання, ми сподіваємося, розпочнеться незабаром, якомога швидше, у недалекому майбутньому. І ці літаки зможуть експлуатуватися вже згодом. Ми сподіваємося, якомога скоріше. Тобто не наступного місяця — це неможливо, — але незабаром, ми сподіваємося, після цього», — сказав Рютте.

У данському Міноборони також підтвердили згоду на передачу винищувачів у тісній співпраці зі США та іншими партнерами, коли будуть виконані умови для такої передачі. Там зазначили, що серед умов є успішно відібраний, перевірений і навчений український персонал для F-16, а також необхідні дозволи, інфраструктура та логістика. Кількість літаків, які може отримати Україна, при цьому не назвали.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що Нідерланди пообіцяли передати Україні 42 літаки.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Атака дронів на аеродром «Сольці»: з'явилось фото палаючого ракетоносця Ту-22М3