Прем’єр Словаччини «пообіцяв» росіянам Закарпатську Україну. Наше МЗС вимагає вибачень
Getty Images

Недоречний жарт прем'єр-міністра Словаччини Ігора Матовича про Україну спричинив обурення українців. Офіційний Київ чекає на вибачення.

Все відбулось під час ефіру на Radio Expres.

Журналіст говорив про переговори Матовича з Росією про постачання вакцину Sputnik V. І запитав, що прем’єр пообіцяв росіянам взамін їхнього препарату.

«Закарпатську Україну», — відповів Матович. І додав, що це жарт.

Далі він поскаржився на думку, що будь-які домовленості з Росією нібито означають зраду інтересів Словаччини та ЄС. Матович запевнив, що нічого не обіцяв росіянам і вони нічого від нього не хотіли.

Глава МЗС України Дмитро Кулеба відреагував на недолугий жарт Матовича заявою, що словацький прем'єр такими необережними словами псує дружні відносини між Україною і Словаччиною. І запропонував в разі чого  обміняти вакцину на кілька регіонів Словаччини.

«Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин. МЗС України вимагає офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словаччини Ігора Матовича за некоректні висловлювання» — йдеться у офіційній заяві МЗС.

Прем’єр Словаччини наголосив, що російська вакцина — це ліки, а не гібридна зброя