Пресконференція Зеленського за підсумками року: головне, що сказав президент

19 грудня президент Володимир Зеленський проводить підсумкову пресконференцію 2023 року. На неї акредитували близько 200 журналістів українських та закордонних ЗМІ.

Chas News зібрав головні заяви глави держави на пресконференції.

Про мобілізацію в Україні

Зі слів Зеленського, військові звернулися до нього щодо дефіциту оборонців. Генштаб заявив про необхідність залучити 450-500 тис. мобілізованих

Але питання ще вирішують, адже це потребує додаткового фінансування і забезпечення у 500 млрд грн. Також потрібен мобілізаційний закон. Важливе питання, що мобілізація також повинна бути повʼязана з процесом демобілізації, заявив Зеленський.

Водночас Зеленський заступився за цивільних, оскільки, за його словами, для утримання одного військового потрібно мати шість платників податків.

«І тому візьміть 500 тисяч людей, помножте на 6 і зрозумійте, як мені уряду, мені, всім нам знайти плюс 3 млн платників податків з січня місяця», — наголосив він.

Також президент прокоментував зміни до законопроєкту про мобілізацію, які готують у Верховній Раді.

«Мобілізацію жінок не підпишу», — сказав Зеленський.

Водночас він не виключає, що призовний вік можуть зменшити до 25 років (замість 27 років зараз), якщо всі аргументи щодо потреби цього буде викладено.

Про допомогу від партнерів

Узимку Україну захищатимуть «кілька» систем ППО Patriot і NASAMS. Але їх точну кількість та інші деталі президент розголошувати поки не може.

Зеленський переконаний, що Сполучені Штати та ЄС не підведуть Україну

«І все, про що ми домовилися буде виконано. Мені здається, що я знайшов порозуміння з президентом США Джо Байденом та сенаторами. Питання лише в датах. Стосовно ЄС, я впевнений, що рішення стосовно 50 млрд євро буде прийнято, коли вони збиратимуться. Я впевнений, що знайдуться інші інструменти, аби отримати допомогу Євросоюзу, навіть в умовах блокування однією державою», — сказав глава держави.

Також Зеленський назвав обсяги допомоги, яку задекларували країни-партнери на 2024 рік:

  • Бельгія — 1,7 млрд.
  • Данія — 4,2 млрд.
  • Корея — 2,3 млрд.
  • Латвія, Литва, Нідерланди — сотні мільйонів.
  • Норвегія — 7,5 млрд.
  • Франція — 2 млрд.
  • Німеччина — 8 млрд.
  • Швеція — понад 500 млн.
  • Японія — багатомільярдна допомога.

Суми включають економічну, військову та гуманітарну допомогу.

«Багаторічна, довгострокова допомога на різні цілі, говорить про те, що партнери нас не підведуть. Я впевнений в них»,— сказав президент.

Про контрнаступ та терміни закінчення війни

Зеленський наголосив, що про поразку України не йдеться, адже рф за 2023 рік не досягла жодних цілей.

«Що стосується поля бою... Жодного результату росія не досягла за цей рік. Про поразку України немає що говорити. Жодної перемоги росія не досягла, які три дні? Два роки», — сказав він.

Водночас президент наголосив, що ніхто не знає, коли закінчиться війна.

«Думки дуже часто відрізняються від реальності...Навіть ті командири, які кажуть, що вона не закінчиться у 2024 році – вони не знають. Це діалог. Це думки. Війна, перемога, стагнація залежить від багатьох рішень, ризиків, напрямків. Але багато залежить від нас з вами. Якщо ми не втратимо нашу стійкість, наш дух. Можна жити зі скепсисом, то можна і країну... зі скепсисом. Я не готовий, і таких як я багато, не готовий віддати Україну», — заявив президент.

Зеленський заявив, що не розкриватиме плани щодо майбутнього контрнаступу. За його словами, цього року виникли проблеми, бо всі навколо говорили про цілі.

«Я не можу вам сказати про цілі (на наступний рік — Прим. ред.). У нас були складнощі на півдні, бо всі навколо говорили, які у нас цілі. Всі місяці всі говорили, куди ми йдемо, розглядали в деталях... Це так не «взлітає» з рф, у якої зброї більше…Прошу вибачення, що я не можу сказати вам жодних деталей з наших контрнаступальних та оборонних дій наступного року», — сказав український лідер.

Про вплив війни в Ізраїлі на допомогу Україні

Президент заявив, що росія досягла успіху на полі бою, але досягла в інформаційному полі.

«Розфокус підтримки України на різних інформаційних майданчиках, в інформаційному полі за кордоном погано впливає на нашу допомогу... Саме на цьому треку. Вагатися почали деякі держави, деякі держави почали балансувати, кому першому допомогти Ізраїлю чи Україні. Тому все це точно не позитивно впливає», — сказав Зеленський.

Про скандали з чиновниками

Зі слів глави держави, всі державні діячі повинні подавати моральний приклад, але на жаль, такого нема. Також президент заявив, що не може розпустити Парламент на тлі скандалів з депутатами.

«Депутати повинні займатись виключно своєю роботою. На жаль, цього не відбувається. Що я можу зробити як президент? Не можу їх розпустити, бо будуть вибори. Якщо ми готові на такі шляхи зміни ВР, треба змінювати закони та проводити вибори» — заявив Зеленський.

Він наголосив, що видатки урядовців наразі максимально скорочують, але усіх розпустити не можнуть, адже буде складно керувати державою.

Про «частковий» вступ до НАТО

Президент відкинув, що тільки частина українських територій будуть в Альянсі. Водночас Зеленський наголосив, що у НАТО Україну ніхто не запрошував.

«І сигнали щодо часткової участі, чесно кажучи, маячня. Чому? Ми жодного разу не отримували такої пропозиції. Жодного разу від жодного з партнерів. І чесно кажучи, важко уявити, як це може бути», — сказав глава держави.

Він також додав, що частковий вступ України до НАТО має високий ризик у контексті конфлікту  Альянсу та рф.

Він додав, що Україна не змінить стратегію, спрямовану на звільнення всіх окупованих територій, а також не відмовиться від повернення до кордонів 1991 року

Про блокування кордону з Польщею

Зеленський прокоментував відносини України та Польщі після блокування кордону польськими перевізниками.

«Перш за все, хочу подякувати польському суспільству. Ви з нами з початку війни, ви наші сусіди. Але при цьому ми маємо бути з вами відвертими…Блокада наших кордонів — це не бізнес, під час війни. Це питання виживання.

У нас не було тоді вільного чорноморського коридору, яким би можна було вивозити зерно. Що у нас було? У нас були проблеми в Словаччині, могли бути проблеми з Румунією, були проблеми з Угорщиною і нашими найближчими друзями — Польщею. Що у нас залишається, якщо у нас немає моря?

З квітня по вересень було дуже складно: ми втратили сотні мільйонів доларів, ми втратили частину урожаю, ми почали втрачати політичні відносини…Я захищаю інтереси своєї держави під час війни. Усі знають, що це було питанням внутрішньої політики у Польщі. Я вірю, що новий уряд розблокує кордони, адже блокада штучна», — сказав український президент.

Про «конфлікт» Зеленського із Залужним

Президента попросили прокоментувати чутки про погіршення відносини з головнокомандувачем Валерієм Залужним. Він заявив, що стосунки «робочі».

«Він відповідає за результат на полі бою як Головнокомандувач. Допомагати комусь (коментувати конфлікт — Прим. ред.) не буду. Потрібні міцні кроки і результати від головнокомандувача», — сказав Зеленський.

Також він прокоментував закиди нардепки від «Слуги Народу» Мар’яни Безуглої щодо неефективності роботи Залужного.

«Залужний також мій представник, як і всі ті, кого я призначав або хто зі мною прийшов. Комусь я дуже вдячний, за когось соромно. Що стосується будь-яких коментарів у фейсбуці — вибачте, я не займаюсь цим. У мене немає часу на щоденні безрезультативні діалоги. Що стосується Мар'яни, Валєри і ще кількох людей — це дуже складно, вони люблять щось лайкати й коментувати. Мені здається, нам всім треба давати результат державі, а селфі — встигнемо», — сказав президент.

Про обмін полоненими

Володимир Зеленський розповів, що процес обміну полоненими ускладнений, але «трек відкриється». За його словами, зараз працюють над поверненням «достатньо непоганої кількості» військових

«Цей трек працює, він дійсно уповільнився через причини з боку росії, але є дуже конкретні ці причини. Трек відкриється.

Якщо говоримо про трек із дітьми, маленька кількість, але потроху повертаються. Що стосується кримчан, складна історія. Тут немає за що подякувати міжнародним організаціям, вони нічого зробити не змогли. Я багато працював над цим питанням з Реджепом Ердоганом, поки результат шановний президент не показав, стосовно всіх полонених, які були на території Криму.

«Живий» трек є, коли наших військових міняють на військових рф, коли у нас є накопичення ворожого ресурсу, ми міняємо його на українських захисників. Поки це всі треки, але ми працюємо над їхнім збільшенням. Дуже надіюся, що найближчим часом наш трек спрацює. Це військовий трек, такі домовленості були», — розповів президент.

Про виробництво вітчизняного озброєння

Зеленський заявив, що у 2024 році Україна планує збільшити виробництво дронів та артилерії.

Над дефіцитом боєприпасів працюватимуть, а головна проблема у контексті безпілотників — їхнє постачання.

«У мене була зараз Ставка і я хотів зрозуміти. Одне з ключових питань — виробництво дронів і постачання. Дуже не подобається, коли логістичного у нас залишається бюрократичний радянський процес. Коли 26 тисяч дронів лежало на одному складі і не доїхало до фронту. Було дуже гучно на Ставці. Але не може бути таких пауз.. Я просто в шоці, як може не доїхати те, що вироблено нами. Але це ми поборемо. Будуть отримувати наші бригади вітчизняні дрони. Щодо виробництва — мільйон дронів наступного року ми виробимо. Зробимо все, щоб так і було,» — заяви президент.

Про відновлення авіаперельотів

Над відновленням цивільних перельотів з «Борисполя» та інших аеропортів працюють, але Зеленський дав зрозуміти, що про рейси у найближчий час не йдеться.

«Бориспіль — це як Чорне море, це дуже серйозна операція. Відкриття Борисполя — це буде перемога українського ППО, це буде потужний економічний крок. Ми ставимо це питання колегам і знаємо, що конкретно нам для цього потрібно», — запевнив глава держави.

Про допомогу переселенцям

Зеленський запевнив, що зменшення допомоги внутрішньо переміщеним особам не буде.

«Що стосується збільшення — підтвердити поки не можу через виклики, пов'язані зі збільшенням оборонного бюджету. Не можу сказати зараз... точно все підраховано буде до кінця року. В новий рік ми матимемо повне розуміння», — сказав президент.

Водночас він висловив переконання, що більшість людей, які виїхали з України, зможуть повернутися, коли дозволить ситуація з безпекою, зокрема коли буде потужніша ППО.

Також президент додав, що все ще розглядає можливість введення множинного громадянства.

«Я не бачу поганого у таких пропозиціях. Про множинне громадянство я говорив ще до початку повномасштабної війни…Є тонкі питання, але я хотів би, щоб, наприклад, жінки, які отримують роботу за кордоном, не поспішали відмовлятися від українського громадянства. Множинне громадянство, напевно, частково вирішує це питання», — заявив він.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

КМІС представив рейтинг політиків: найбільше українці довіряють Зеленському, Притулі і Кличку