Прессекретар Путіна заявив, що в Україні «ось-ось може поновитися війна»
Getty Images

Прессекретар президента РФ Володимира Путіна прокоментував заяви США про концентрацію російського озброєння біля кордонів з Україною заявою про можливий початок активних бойових дій і захист російськомовного населення.

Слова Дмитра Пєскова цитує «Інтерфакс».

Пєсков сказав, що поруч із Росією — країна, де ось-ось може відновитися громадянська війна. І продовжив: «Поруч із нами країна, в якій ми не виключаємо, що керівництво знову вважатиме за можливе вирішувати внутрішню проблему силовими методами. Чи небезпечно це для нас? Звичайно, небезпечно. Чи повинні ми вживати заходів для забезпечення своєї безпеки? Повинні. Ось ми це і робимо».

Речник Кремля сказав, що як і куди РФ переміщає війська всередині своєї території — «це наша особиста справа, наша внутрішня справа. І це не повинно викликати ні в кого стурбованості. Росія ніколи ні для кого не була загрозою».

За словами Пєскова, Москва перекиданням військ до українського кордону нібито забезпечує свою безпеку. При цьому в Кремлі не згадали про свою роль у бойових діях на Донбасі і назвали війну «громадянською».

Росія ніколи не була учасницею цього конфлікту. Але Росія завжди говорила, що вона не залишиться байдужою до долі російськомовних, які живуть на південному сході країни

Разом із цим прессекретар Путіна сказав, що «ніхто не збирається рухатися до війни і взагалі ніхто не сприймає можливість такої війни».

Пєсков про заяви США

Заяви США про скупчення великої кількості російських сил на кордоні з Україною суперечать реальному стану справ. А «Москва звикла до неадекватних і необ'єктивних оцінок з боку Вашингтона», заявляють в Кремлі.

Так Пєсков прокоментував відповідні заяви США.

Він каже, що триває робота з підготовки нової зустрічі лідерів «нормандської четвірки», але Росія, «як і раніше, виходить з того, що їй має передувати виконання хоча б частини раніше досягнутих домовленостей».

Передісторія

10 квітня стало відомо, що керівництво так званої «ДНР» попередньо підготувало три різні варіанти звернення до президента РФ Путіна, серед яких і прохання надати військову допомогу. Про це пише ZN.UA із посиланням на інформацію, отриману від представників українських спецслужб.

Тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін запевнила, що Сполучені Штати повністю підтримують Україну в протистоянні з Росією і хочуть допомогти в досягненні миру на Донбасі.

«Путін нападе». Чи варто готуватися до великої війни