Президент Косово й колишній лідер партизан Хашим Тачі подав у відставку
Getty images

Президент Косово Хашим Тачі подав у відставку у четвер, дізнавшись, що Косовський трибунал з військових злочинів підтвердив обвинувальний акт проти нього.

«Я подаю у відставку сьогодні», — сказав Тачі на пресконференції в косовській столиці Приштіні. Reuters цитує його заяву: джерела політика повідомили, що Косовська спеціалізована палата в Гаазі підтвердила його обвинувальний акт.

Тачі, колишній лідер партизан під час війни за незалежність Косово від Сербії, заявив, що його відставка необхідна «для захисту цілісності президентства Косова», повідомляє DW.

Тачі був президентом з 2016 року, раніше був на посаді прем'єр-міністра. В останні роки він брав участь у переговорах, спрямованих на нормалізацію зв'язків із Сербією, яка досі відкидає незалежність Косово.

Наприкінці червня президент Косово Хашим Тачі потрапив до списку дев'яти осіб, яких палата звинуватила у військових злочинах та злочинах проти людства. Через місяць, як повідомляє Al Jazeera, його вперше допитали прокурори в Гаазі щодо його ролі у конфлікті 1990-х.

Палата в Гаазі розслідує злочини колишніх лідерів повстанських етнічних албанців. Спеціалізована палата була створена в Гаазі в 2015 році для розгляду справ про ймовірні злочини, вчинені партизанами Визвольної армії Косово (АОК) під час війни у 1998-1999 роках. Вона через 10 років призвела до незалежності Косово від Сербії.

Суд, що базується в Гаазі, регулюється законом Косово, але в ньому працюють міжнародні судді та прокурори.

Війна у Косово: передісторія

Косово, де більшість становило албанське населення, було провінцією Сербії до того, як албанці повстали проти влади Белграда. Серія партизанських атак швидко переросла у війну, яка ознаменувалася жорстоким розгоном сербськими силами.

У конфлікті в Косово загинуло понад 10 000 людей, більшість з них — етнічні албанці. Бої закінчилися після 78-денної повітряної кампанії НАТО в 1999 році, яка змусила сербські війська відступити.

Війна, яка закінчилася після повітряних нальотів військ НАТО, призвела до загибелі понад 10 000 осіб, а 1641 особа вважається зниклою безвісти.

Сербія не визнає проголошення Косово незалежності у 2008 році. Сербія та Косово беруть участь у переговорах з Європейським Союзом з 2011 року, намагаючись нормалізувати відносини та відкрити можливість членства в ЄС.

США та НАТО провели секретні навчання в Німеччині