Президент не підпише закон про повернення ув’язнення за брехню в деклараціях
УНІАН

Президент України ветує законопроєкт про повернення ув’язення за брехню в деклараціях, щоб не допустити послаблення кримінальної відповідальності.

Глава держави заявив, що не допустить знищення чи послаблення електронного декларування чиновників. Також він назвав підписання закону в проголосованому у Верховній Раді вигляді «неможливим», повідомляють на сайті Офісу Президента.

У Володимира Зеленського вважають, що Верховна Рада проголосувала законопроєкт у вигляді, що послаблює систему декларування та покарання за кримінальні правопорушення в цій сфері.

Зокрема, зазначають на сайті ОП, депутати схвалили правки, які дадуть змогу декларантам не вказувати у деклараціях рухоме та нерухоме майно, яким володіють їхні родичі, якщо член сім’ї не надає інформацію про нього.

Президент остерігається, що проголосована норма дозволить чиновникам переписувати дорогі автівки та квартири на членів родини та залишатися безкарними.

Володимир Зеленський зазначив, що електронне декларування було важливою вимогою для запровадження безвізу з ЄС і цим не можна ризикувати.

Також глава держави вважає, що за неподання декларації повинне бути передбачене покарання у вигляді позбавлення волі, а не її обмеження, як проголосувала Верховна Рада.

Венеціанська комісія підтримала законопроєкт Зеленського про декларації