Президент Танзанії помер у віці 61 року. Він був коронаскептиком і не закривав країну для туристів
Getty Images

Президент Танзанії Джон Магуфулі, відомий запереченням існування COVID-19, помер у віці 61 року в державній лікарні в Дар-ес-Саламі. Офіційною причиною смерті є хвороба серця.

Про це оголосила віцепрезидент держави Самія Сулуху, пише BBC.

«Президент Джон Магуфулі помер від хвороби серця, з якою він боровся більше десяти років», — сказала вона.

Уряд країни оголосив двотижневий траур.

Останній раз Магуфулі бачили на публіці 27 лютого. Минулого тижня прем'єр-міністр Кассім Маджаліва заявив, що президент «здоровий і багато працює».

Він звинуватив в чутках про погане здоров'я президента «ненависників»-танзанійців, що живуть за кордоном.

Але лідер опозиції Тунде Ліссу з посиланням на власні джерела раніше повідомив BBC, що Магуфулі лікують від коронавірусу в лікарні у сусідній Кенії. Але офіційно хворобу не підтвердили.

«Коронаскептицизм» політика

Магуфулі керував Танзанією з 2015 року. В 2020 році його переобрали на другий строк.

Президент Танзанії скептично ставився до коронавірусної хвороби, пропонував лікуватися від неї молитвами і паровою терапією з використанням рослин.

Політик виступав проти запровадження карантинних заходів. За офіційними повідомленнями, в цій африканській країні зафіксували лише 509 випадків COVID-19 та 21 смерть від нього.

Він оголосив Танзанію «вільною від COVID-19» в червні 2020 року. Ставив під сумнів ефективність масок, тестування та кепкував з сусідніх країн, які запровадили жорсткі обмеження для боротьби з вірусом. Танзанія не публікувала подробиць щодо поширення коронавірусу з травня, а уряд відмовився купувати вакцини.

Окрім того, Магуфулі залишив країну відкритою для туристів. Десятки тисяч туристів, зокрема, з Польщі, України та Росії відвідали цієї зими танзанійський острів Занзібар.

Політична спадщина президента

Магуфулі вітали за його антикорупційну політику, через яку його назвали «Бульдозером», але президента також звинуватили в придушенні інакомислення та обмеженні свобод.

Його критики погоджуються, що Магуфулі зробив внесок в розвиток Танзанії. Він інвестував у великі інфраструктурні проєкти, такі як залізниця зі стандартною шириною колії, що з'єднує країну з сусідами, основні автомагістралі і автобусну систему в комерційному центрі Дар-ес-Салама. Він також збільшив виробництво електроенергії.

Водночас багато аналітиків кажуть, що саме підхід Магуфулі до пандемії визначить його спадщину. В країні проводили мало тестів і не розробляли плани вакцинації.

Згідно з конституцією Танзанії, віцепрезидент Самія Хасана Сулуху має тепер стати новим президентом Танзанії. Вона буде першою жінкою на цій посаді і буде обіймати її до закінчення п’ятирічного терміну, на який Магуфулі переобрали у 2020 році.

Перша в Південній Африці. Анґола отримала COVID-вакцини за програмою COVAX