Президент Токаєв повернув столиці Кзахстану стару назву Астана
Нурсултан Назарбаєв та Касим-Жомарт Токаєв

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв підписав підписав указ про повернення столиці країни старої назви Астана. Про це повідомляється на сайті президента.

Це вже четверте перейменування міста з моменту проголошення його столицею в 1997 році. До 1998 воно носило назву Акмола, а потім — Астана.

Однак в 2019 році у перший день перебування на посаді президента Токаєв запропонував назвати місто Нур-Султан на честь свого попередника Нурсултана Назарбаєва, який зберіг великий вплив на владу. Тоді рішення одноголосно підтримала і міська рада, і обидві палати парламенту.

Однак у січні 2022 року в Казахстані спалахнули масові протести, однією із вимог яких була відставка Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки та взагалі його усунення від влади.

У результаті Токаєв сам очолив Радбез та схвалив поправки до Конституції, які позбавили Назарбаєва низки повноважень. А у вересні підтримав повернення столиці попередньої назви. Так само, як і три роки тому, за це рішення одноголосно проголосували депутати міськради та обох палат парламенту.

Також 17 вересня Токаєв підписав поправки до Конституції, якими термін президентських повноважень продовжується з п'яти до семи років, але при цьому забороняється балотуватися на другий термін.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Пішла епоха. Як царювала, але не правила королева Єлизавета II