Президент Туркменістана відкрив у Ашхабаді золотий пам'ятник собаці
Туркменістан сьогодні

Президент Туркменістана Гурбангули Бердимухамедов узяв участь у відкритті золотого пам'ятника собаці породи алабай (середньоазіатська вівчарка). Про це повідомляє агентство новин «Туркменістан сьогодні» і ВВС.

Висота фігури пса становить шість метрів, вона встановлена ​​на постаменті висотою дев’ять метрів. 15-метровий монумент розташований на площі й добре проглядається з усіх сторін.

Статуя розташована в житловому районі, призначеному для державних службовців, повідомляє Eurasianet. Вона обладнана світлодіодним екраном із відеозаписами породи в різних ситуаціях. Незрозуміло, скільки коштувало спорудження статуї.

За даними агентства, ініціатором встановлення пам'ятник виступив сам президент. Так він хоче «проявити повагу до нечуваної відвагою і великого доброго серця цих чудових тварин, підкресливши їх роль в історичній долі нації і те місце, яке вони займають у житті народу».

Президент вшановує цю породу собак не вперше — минулого року він присвятив книгу алабаю.

Раніше, у 2015 році, в країні побудували бронзову із позолотою статую президента верхи на коні.

Туркменський алабай, або вовкодав, — різновид середньоазіатської вівчарки. Вона вважається однією з найдавніших порід на планеті. Поряд з ахалтекінським конем алабай є національним надбанням Туркменістану. Без офіційного дозволу вивезення чистокровних тварин за кордон заборонений.

Бердимухамедов час від часу дарує коня чи цуценя лідерам «дружніх» держав. Серед одержувачів таких подарунків були покійний президент Узбекистану Іслам Карімов та емір Катара. У 2017 і 2019 роках лідер Туркменістану подарував цуценят алабая Володимиру Путіну і Дмитру Медведєву.

Незважаючи на велич статуї, значна частина населення Туркменістану збідніла. Країна також є однією з найменш вільних у світі за версією організації свободи преси RSF. Вона лише на одну сходинку вища за Північну Корею.

Вчені США тренують військових собак в окулярах доповненої реальності