При інфікуванні штамом «Дельта» найвища смертність спостерігається серед невакцинованих — головний санлікар
Unsplash

Ігор Кузін, головний санлікар України, заявив, що найвища смертність при інфікуванні штамом коронавірусу «Дельта» спостерігається серед нещепленого населення.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню «Радіо Свобода».

За словами санлікаря, інфіковані штамом «Дельта» набагато заразніші та мають більше вірусних часточок у верхніх дихальних шляхах. Також штам частіше призводить до госпіталізації, тобто провокує важчий перебіг хвороби.

Кузін зазначає, що різні країни надають різну інформацію про летальні випадки. Але найчастіше високі показники смертності спостерігаються саме серед невакцинованого населення.

Moderna заявила, що її вакцина залишається ефективною у понад 90% протягом пів року після щеплення

«У тих країнах, де переважна більшість населення була вакцинована, цифри смертності не відрізнялися від, наприклад, штаму «Альфа», — додав санлікар.

Хоча посадовець визнає зниження ефективності вакцини на 10% при інфікуванні «Дельтою», він наголосив, що захист все одно є.

Кузін навів дані з країн, де зараз реєструють спалах небезпечного штаму, та заявив, що летальні випадки та важкий перебіг хвороби (це майже 98-99%), припадають на невакциноване населення.

Chas News писав, що Центри США з контролю та профілактики захворювань (C.D.C.) вважають «дельта»-штам коронавірусу таким же заразним, як і вітряну віспу (вітрянку).

ПЛР та самоізоляція. Україна змінила правила перетину кордону через штам «Дельта»