Прибуток «Приватбанку» у першому кварталі впав у чотири рази порівняно з 2020 роком — до 2,4 млрд грн
Finbalance

«Приватбанк» за підсумками першого кварталу 2021 року отримав 2,4 млрд грн прибутку, повідомляє пресслужба банку.

В січні-березні 2020 року прибуток банку становив, для порівняння, 10,4 млрд грн.

За перші три місяці року прибуток від обслуговування клієнтів та банківських операцій становив 8,5 млрд грн. Це на 27% більше результатів першого кварталу 2020 року.

Кількість активних клієнтів банку виросла порівняно з першим кварталом 2020 року на 6% до 18,64 млн. Число активних користувачів цифрового сервісу «Приват24» — на 30%, до 13 млн. Збільшення обсягів операцій забезпечило зростання комісійних доходів банку на 16% до 5 млрд грн.

Чистий процентний дохід у порівнянні з першим кварталом минулого року виріс на 21% й становить 6,3 млрд грн.

Банк продовжує знижувати депозитні ставки. Кредитний портфель банку у порівнянні з четвертим кварталом 2020 року збільшився на 6% до 58,5 млрд грн. Але він ще є на 4,7 % меншим за «доковідні» обсяги першого кварталу минулого року.

«Зміни в світовій економіці та економіці України, насамперед зростання дохідності довгострокових казначейських паперів уряду США та зміцнення курсу гривні обумовили у першому кварталі року негативний результат від переоцінки індексованих облігацій внутрішньої державної позики, що були отримані як внесок в статутний капітал банку при націоналізації» — пише пресслужба банку.

На думку очільників банку, ситуативний, не пов’язаний із звичайною діяльністю «Привату», збиток від цього портфелю за три місяці 2021 року становив 6,8 млрд грн. Одночасно коливання валютних курсів частково, на 0,5 млрд грн, компенсували ці збитки.

«Але, загалом, вплив виключно макроекономічних факторів зумовив значне зниження рівня прибутку банку», — пишуть автори повідомлення.

Прибуток «Приватбанку» за 2020 рік становив 25,3 млрд грн, що на 7,3 млрд грн менше за показники 2019 року.

«Приватбанк» скоро виставлять на продаж інвесторам зі США і ЄС, обіцяє голова НБУ