Пригожин заявив, що припинив набір в'язнів до ПВК «Вагнер»

Російське угруповання найманців ПВК «Вагнер» припинило вербування в’язнів у російських тюрмах для участі у війні росії проти України

Про це повідомив засновник ПВК «Вагнер» Євген Пригожин.

«Так, дійсно, це так. Набір ув'язнених у ПВК «Вагнер» повністю припинено. Перед тими, хто у нас зараз працює, всі зобов'язання виконуються», — йдеться у повідомленні.

Водночас напередодні російське видання «Агентство» з посиланням на юристку Яну Гельмель і колишню представницю пермської крайової Громадської спостережної комісії Оксани Асауленко повідомило, що в’язням у колоніях росії погрожують новими кримінальними справами за відмову їхати на війну до України у лавах ПВК «Вагнер».

На думку Яни Гельмель, нові методи вербування російських ув’язнених зумовлені тим, що все менше людей готові укладати контракт із ПВК «Вагнер» на відміну від літа й осені 2022 року, оскільки до колоній почали доходити відомості про кількість убитих і поранених.

Нагадаємо, що ПВК «Вагнер» з’явилася у 2013-14 роках. Це неофіційний російський збройний підрозділ, який не належить до Міноборони росії або інших державних структур.  Найманці групи Вагнера були активно задіяні в низці країн, де росія має важливі інтереси — Сирії, Лівії, Центрально-Африканській Республіці та Україні. «Вагнерівці» скоювали воєнні злочини, злочини проти людяності та відрізнялися особливою жорстокістю.

Після повномасштабного вторгнення рф в Україну «вагнерівці» брали участь у розправах над мирними жителями. До ПВК вербують ув’язнених із російських в’язниць, а також українців, які сиділи в тюрмах на тимчасово окупованих територіях. Часто вербуванням займається сам Пригожин, який лише у вересні 2022 року визнав, що він стоїть за цією ПВК.

Наприкінці січня США визнали ПВК «Вагнер» транснаціональною злочинною організацією. Таке ж рішення 6 лютого ухвалила і Верховна Рада. 

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Газпром» створює власну приватну військову компанію