Прихильники Трампа увірвалися до Капітолію. Там затверджували підсумки президентських виборів у США
Getty Images

Учасники акції протесту «Марш за порятунок Америки», що підтримують Дональда Трампа, увірвалися вдень 6 січня до будівлі Капітолію у Вашингтоні, де Конгрес США затверджує підсумки виборів президента країни.

Перед цим демонстранти вступили в протистояння з поліцією й оточили Капітолій. Їх намагалися розігнати сльозогінним газом, повідомляє CNN.

Через дії протестуючих члени сенату і палати представників припинили свою роботу. Віце-президента США Майка Пенса, який бере участь в засіданні, евакуювали з будівлі Конгресу.

Голосування за затвердження рішення Колегії виборщиків призупинили після того, як протестувальники, підбурювані Трампом, прорвалися до Капітолію.

Республіканці в обох палатах планують заперечити проти підрахунку голосів і відстрочити неминуче підтвердження перемоги обраного президента Джо Байдена.

Президент Трамп тиснув на віце-президента Майка Пенса скасувати результати виборів (чогось він не може зробити). Пенс опублікував лист, в якому підтвердив, що не буде відхиляти рішення виборців, зазначивши, що його роль в основному «церемоніальна».

Капітолій США заблокований на час «напруженої ситуації» з демонстрантами всередині будівлі, повідомляють співробітники поліції Капітолію.

«Ми більше цього не приймемо»

Трамп звернувся до тисяч прихильників, включаючи членів ультраправих груп, на мітингу у Вашингтоні.

Під час мітингу сотні прихильників Трампа перекинули барикади та зіткнулися з поліцією на території Капітолію США, де засідав Конгрес. Вони піднялися на споруди, встановлені для церемонії інавгурації Байдена 20 січня, розгорнути прапори за Трампа й піднялися сходами Капітолію. Поліція застосувала сльозогінний газ проти деяких активістів.

Трамп черговий раз неправдиво сказав, що переміг на виборах, виступаючи на відкритій сцені перед Білим домом.

Натовп людей, що зібралися на «Марші збереження Америки», підтримував Трампа, коли той повторював безпідставні теорії змови.

«Нашій країні досить, і ми не будемо більше це приймати», — сказав Трамп. Більше години він казав вже знайомі скарги на ЗМІ та Гіларі Клінтон, його суперницю-демократа на виборах 2016 року, й радував натовп, називаючи демократичну перемогу свого суперника продуктом того, що він назвав «вибухом лайна».

«Лайно! Лайно! Лайно!» — скандував натовп у відповідь. Більшість із них не носили масок для обличчя, рекомендованих медиками для зупинення COVID-19, який вбив понад 350 тис. американців.

Віце-президент Майк Пенс тим часом відкрив засідання у своїй конституційній ролі президента Сенату. У своїй заяві він зазначив, що, хоча він поділяє занепокоєння з приводу «цілісності» виборів, неправильно, щоб він мав змогу приймати або відхиляти голоси виборців в односторонньому порядку.

У своїх виступах на мітингу Трамп сказав, що розчарується у Пенсі, якщо він не завадить Конгресу засвідчити результат Колегії виборщиків.

У натовпі були бойовики та члени ультраправих груп, деякі в бронежилетах. Деякі будівлі урядових офісів привели в підвищену готовність.

Раніше поліція Вашингтона видворила з міста Енріке Тарріо, лідера ультраправої групи «Горді хлопці», що підтримує Трампа. Його заарештували в понеділок за знищення майна та зберігання магазину для вогнепальної зброї.

Інші члени чоловічої групи, яка підтримує білий націоналізм, зібралися біля Капітолію США.

За словами керівника поліції Вашингтона Роберта Конті та інших чиновників, контролювало натовп здебільшого управління столичної поліції. Воно мобілізувало всіх 3750 офіцерів, поліцію Капітолію, поліцію парку, секретну службу США та понад 300 членів Національної гвардії міста.

Поліція наказала протестувальникам не приносити зброю до Вашингтона, який має найсуворіші закони країни про зброю. У місті заборонене відкрите носіння вогнепальної зброї.

У вівторок ввечері прихильники Трампа, які намагалися дістатися до площі Black Lives Matter Plaza біля Білого дому, були зупинені поліцією в спецодязі, яка використовувала сльозоточивий газ та кийки, щоб зупинити їх. Поліція заявила, що кілька її службовців були поранені в результаті сутичок, а 10 людей було заарештовано з вівторка по ранок середу, повідомила представник поліції.

Пенс, вірний прихильник Трампа протягом чотирьох років його бурхливого президентства, очолював відкриття спільної сесії Конгресу, щоб офіційно засвідчити перемогу Байдена над Трампом 3 листопада.

«Якби ці вибори були скасовані простими звинуваченнями з боку сторони, що програла, наша демократія увійшла б у спіраль смерті. Виборці, суди та штати — всі висловилися. Якщо ми зігноруємо їх, це знищить нашу республіку назавжди», — заявив лідер більшості в сенаті Мітч Макконнелл. Між тим він раніше допоміг Трампу досягти найбільших досягнень свого президентства, включаючи скорочення податків та затвердження консервативного кандидати в судді.

Лідер демократів Сенату Чак Шумер назвав виклики з боку Трампа «спробою державного перевороту» і сказав: «Конгрес не визначає результат виборів. Люди це роблять».

Пенс відхилив вимогу Трампа про те, щоб віце-президент в односторонньому порядку відхилив голосування на виборах штатів. Конституція США не надає Пенсу повноважень в односторонньому порядку скасувати результати виборів, але на нього чинить тиск Трамп.

Результати Колегії виборщиків оголошували в алфавітному порядку, починаючи з Алабами. Республіканці висловили своє перше заперечення проти результатів з Арізони, з можливими запереченнями щодо Джорджії, Мічигану, Невади, Пенсільванії та Вісконсина.

Сенатор Тед Круз, якого розглядають як потенційного кандидата в президенти 2024 року, в середу підштовхнув щонайменше 11 республіканських сенаторів, а також більшість із 211 республіканців у Палаті представників, проти офіційного схвалення Конгресом результатів Колегії виборщиків.

Багато республіканських сенаторів, які відмовились оскаржувати результати виборів, отримували погрози смертю на голосову пошту в своєму офісі, сказав старший помічник республіканців від Сенату.

Якщо депутати подолають ці проблеми, Пенс проголосить Байдена наступним президентом, а сенатора Камалу Харріс наступним віцепрезидентом.

Коли принаймні один член Палати та один член Сенату заперечують проти результату штату, кожна палата проводить окремі дебати для кожного з цих штатів тривалістю до двох годин. Потім кожна палата голосує за прийняття або відхилення заперечення, а далі повідомляє про результат спільній сесії Конгресу, перш ніж переходити до наступного розгляду.

Захоплення Капітолію

Репортер Конгресу повідомив, що один із мітингувальників стріляв у Палаті представників, коли поліцейські намагалися забарикадувати двері із пістолетами.

Мер округу Колумбія Мюріель Боузер оголосила загальноміську комендантську годину з 6 вечора до 6 ранку завтрашнього дня.

 

 

Зараз і Палата, і Сенат припинили свою діяльність через побоювання щодо протестувальників, яких підбурює Трамп.

Коли поліція Капітолію видавала вказівки законодавцям щодо безпеки в умовах хаосу, Трамп написав твіт із критикою Пенса за те, що той не намагався обійти волю американських виборців й заблокувати засвідчення перемоги Байдена.

Згідно з повідомленнями, Пенса швидко вивели з Сенату через побоювання щодо його безпеки після прориву охорони Капітолію.

 

 

 

 

Пенс заявив Трампу, що не зможе скасувати результати виборів президента — ЗМІ