Примусова посадка літака в Мінську. Міжнародна організація цивільної авіації продовжила розслідування до вересня
Getty Images

Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) продовжила до вересня розслідування інциденту про примусову посадку літака Ryanair в Мінську, під час якої заарештували опозиціонера Романа Протасевича.

Про це йдеться в заяві на сайті Міністерства комунікацій і транспорту Литви.

Ще наприкінці травня організація почала розслідувати цей інцидент і у понеділок, 28 червня, опублікувала проміжний звіт.

Оцінивши цей звіт, рада ICAO заявив, що для завершення розслідування потрібно ще час, оскільки необхідно зібрати додаткову інформацію від держав і організацій, причетних до інциденту. Наступна презентація звіту запланована на вересень.

Крім того, Білорусь надала слідству багато інформації російською мовою, яку потрібно перекласти.

Що передувало

23 травня в аеропорту «Мінськ» затримали колишнього головного редактора опозиційного Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. Літак Ryanair (Афіни-Вільнюс) екстрено посадили у Мінську через інформацію про замінування, яка в результаті не підтвердилася. Для супроводу літака піднімався винищувач МіГ-29.

Авіасполучення з Білоруссю після цього припинили Україна і деякі країни ЄС. Незабаром до них приєднаються США. Для «Белавіа» небо закрили Україна Польща, Латвія, Литва, Естонія, Фінляндія, Швеція, Чехія, Словаччина, Франція і Великобританія.

4 червня Європейський Союз офіційно заборонив білоруським авіакомпаніям польоти у своєму авіапросторі.

Протасевич в «інтерв’ю» провладному білоруському каналу «зізнався» у приписуваних йому злочинах і повазі до Лукашенка