Припинення вогню і обмін заручників: про що домовилися Ізраїль та ХАМАС
TIMES OF GAZA

Уряд Ізраїлю та ХАМАС за посередництва Катару домовилися про 4-денне припинення вогню та обмін заручників. Про це повідомляє Times of Israel.

«Уряд Ізраїлю прагне повернути всіх викрадених додому. Уряд затвердив план першого етапу досягнення цієї мети, відповідно до якого не менше ніж 50 викрадених — жінок і дітей — звільнять протягом чотирьох днів, у цей період у бойових діях буде затишшя», — йдеться у заяві уряду.

Очікується, що бойовики звільнятимуть по 12-13 заручників щодня. Спочатку їх передадуть представникам Червоного хреста, а далі вже — ЦАХАЛ. При цьому серед звільнених не буде жодного солдата. Також серед них не буде іноземних робітників, захоплених у полон бойовиками. В уряді Ізраїлю заявили, що переговори щодо їх звільнення можуть вести інші країни.

Угода  передбачає, що звільнення кожних 10 додаткових заручників призведе до додаткового дня припинення вогню.

Ізраїль також погодився звільнити палестинських жінок і неповнолітніх із вʼязниць і дозволити їм повернутися до своїх домівок, що переважно на Західному березі та у Східному Єрусалимі. В урядовій заяві не називається конкретна цифра, проте ХАМАС повідомив, що мова йде про 150 осіб.

Бойовики також стверджують, що відповідно до умов угоди, Ізраїль припинить польоти безпілотників на південною частиною сектора Гази, а над північною вони триватимуть лише з 10:00 до 16:00.

При цьому обидві сторони заявили про бажання і далі продовжувати бойові дії. За даними МЗС Катару, угода має вступити в силу протягом 24 годин.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Єменські хусити захопили в Червоному морі судно, на якому можуть бути українці