«Приватбанк» визначився з головою правління: ним стане Дмитро Дубілет

«Монобанк» 1 квітня запропонував своїм клієнтам встановлення чіпу, який дозволяє проводити транзакції через рукостискання та проєктувати на сітківку ока курси валют. Звичайно, це першоквітневий жарт. Втім, зараз на «Монобанк» чекає цілком серйозна зміна у складі топ-менеджерів. Як дізнався Chas News, співзасновник та ідеолог установи Дмитро Дубілет скоро повернеться на попереднє місце роботи — до «Приватбанку». Але вже у якості предправління.

Сам Дубілет поки не коментує ситуацію до моменту офіційного оголошення результатів закритого конкурсу. Впродовж останніх двох років посаду голови правління Приватбанку обіймав чеській банкір Петр Крумханзл. У січні контракт із ним вичерпався. За інформацією, яка є в розпорядженні Chas News, проти продовження з ним контракту були як в НБУ, так і на Банковій.

Деталі конкурсу тривалий час були «річчю в собі» з міркувань державної таємниці, хоча на Банковій не приховували, що прийшов час обійняти посаду в найбільшому роздрібному банку країни питомо українським топ-менеджерам, а не експатам.

Наприкінці лютого 2021 року конкурс фактично заморозили на вимогу профспілки «Приватбанку», яка вимагала призначення саме українського банкіра. Через це шанси самого Грумханзла, за рівно як і Герхарда Бьоша, топ-менеджера Райффайзен Банка Аваль, від початку були примарними, повідомив наш співрозмовник на правах нерозголошення.

У прес-службі «Приватбанку» інформацію про визначення з кандидатурою також не підтвердили, але й не спростували. «Ми чекаємо на офіційне затвердження регулятором і власником акціонерного пакету — Міністерством фінансів України», — повідомили у прес-службі.

Не обійшлося без інтриги. Процедуру обрання голови правління банку було покладено на московський офіс хед-хантінгової компанії Egon Zehnder. Однак ключова функція залишалася у Спостережної ради банку та його номінаційного комітету, заявила член наглядової ради «Приватбанку» Ольга Томаш в інтервю Ліга.net.

«Раніше в держбанках голову правління призначався державою, зараз — вибирається незалежним наглядовою радою», — підтвердила вона.

«Вибір Дмитра Дубілета на посаду предправління обумовлений тим, що саме він перетворив фінустанову у технологічного лідера банківської галузі. Він довгий час працював у «Приватбанку», знає всі його проблеми. До того ж, на Банковій сподіваються, що він буде здатен виконувати роль медіатора у спорах між державою та колишніми акціонерами» — повідомляє поінформоване джерело Chas News.

Дмитро Дубілет — колишній IT-директор Приватбанку (2012-2016 ), співзасновник онлайн-банку Monobank, екс-радник в. о. голови СБУ Івана Баканова (2019) та екс-голова Державної служби статистики (2019-2020). Був ініціатором всеукраїнського перепису населення за допомогою операторів мобільного зв'язку. У листопаді 2019 року Уряд виділив на проведення такого перепису понад 3,4 млрд грн.

Дубілет оприлюднив результати електронного перепису 23 січня 2020 року на урядовій прес-конференції, і одразу ж отримав обвинувачення у фейковості від кількох експертних осередків, зокрема — Українського центру суспільних даних. Там заявили, що наведені в презентації Дубілета цифри ідентичні даним Держстату щодо розподілу населення, лише помноженим на коефіцієнт 0,888, що виглядає або як фальсифікація, або як диво. Відтак число 0,888 перетворилося на мем.

 

Звичайно, ця новина — лише першоквітневий жарт. Результати конкурса на посаду предправління «Приватбанку» ще не відомі.