Призначення Вітренка у «Нафтогаз» порушує вимоги закону — активісти
УНІАН

Центр протидії корупції надіслав до НАЗК звернення щодо обставин, які можуть свідчити про порушення очільником правління НАК «Нафтогаз-України» Юрієм Вітренком вимог і обмежень, встановлених законом України «Про запобігання корупції».

Про це голова ЦПК Віталій Шабунін розповів у Facebook.

«Мають перевірити наведені нами факти та ініціювати розірвання контракту з Вітренком через суд. Дискусія «хто кращий Коболєв чи Вітренко» не має значення, якщо призначення/звільнення будь-кого з них порушує закон. Успішні держави неможливі без поваги до правил і процедур», — написав він.

 

Призначення Вітренко Головою правління НАК “Нафтогаз” порушує вимоги та обмеження ст. 26 ЗУ “Про запобігання корупції”....

Posted by Vitaliy Shabunin on Tuesday, May 4, 2021

У зверенні до голови НАЗК Олександра Новікова ЦПК нагадує, що у грудні 2020-го Вітренка призначили першим заступником міністра енергетики, поклавши на нього тимчасове виконання обов'язків міністра.

Вітренко назвав Україну однією з найбільш зубожілих країн Європи

Громадська організація нагадує, що розпорядженням уряду Вітренка 28 квітня обрали та призначили з 29 квітня головою «Нафтогазу», а розпорядженням Кабміну від 29 квітня — затверджено умови контракту. 

У ЦПК зазначили, що ст. 26 ЗУ «Про запобігання корупції» встановлює деякі обмеження для осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, після звільнення або припинення такої діяльності в інший спосіб.  

З урахуванням зазначеного контракт з Вітренком підлягає припиненню, а рішення про його призначення головою правління «Нафтогазу» «підлягає скасуванню», вважають в ГО.  

Кабмін звільнив голову НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва