Про Крим, Шишова та Зеленського. Що наговорив Лукашенко на річницю самопроголошення
Getty Images

В понеділок, 9 серпня, Олександр Лукашенко самопроголошений президент Білорусі, дав велику прес-конференцію. Її присвятили річниці виборів президента, які відбулися в країні рік тому.

Тоді офіційна влада заявила про перемогу чинного президента Олександра Лукашенка. Ці результати не визнали США, країни ЄС та Україна. Білоруссю прокотилися протести, які жорстко подавили силовики.

Однією з провідних тем «Великої розмови» Лукашенка з представниками ЗМІ та чиновниками, що також були присутні, стали відносини з Україною.

Про «російський» Крим

Лукашенко поставили питання, коли він визнає Крим російським.

«Коли останній олігарх в Росії визнає Крим і почне поставляти туди продукцію, за мною справа не заіржавіє» , — відповів Лукашенко.

Про Зеленського і «його бойовиків»

Лукашенко звинуватив президента України в підготовці бойовиків і перекиданні зброї в Білорусь.

«Я навколо Путіна, Порошенко крутився як міг, навколо Зеленського  як з сином з ним розмовляв! Він все сприймав, розумів, що з ним трапилося? Гаразд, ти Захід підтримав, ти плюнув на все. Але навіщо ти бойовиків готуєш на території України і зброю закидаєш до нас сюди? Зброя надходить в основному України. Навіщо ви це робите?» — заявив диктатор.

Про смерть Шишова в Києві

Глава Білорусі висловився щодо смерті Віталія Шишова, опозиційного активіста, якого знайшли повішеним в Києві.

«Він для нас був ну просто ніхто. Ну хто з Білорусі піде і його повісить? Навіщо в Україні роздмухувати ось це все? Це де сталося? В Україні. Отже ви, будь ласка, займіться, і дайте нам відповідь: хто повісив громадянина Білорусі?».

Про відносини України та Росії

Лукашенко заявив, що у разі загострення конфлікту і початку повномасштабної війни він стане між двома країнами.

«Це моя позиція, яку я давно зайняв. Я буду між вами. Навіть якщо це загрожуватиме моєму життю».

У Білорусі позбавлятимуть громадянства за участь у протестах