Про путіна, Китай та єдність Заходу: головне з виступу Зеленського на Українському сніданку у Давосі

25 травня в рамках Всесвітнього економічного форуму у Давосі пройшла традиційна Українська сніданкова дискусія. Перед її учасниками у відеоформаті виступив також президент Володимир Зеленський. Ось що він сказав:

Про переговори з рф

«Після військової частини буде мирний процес, і буде стіл перемовин, і буде точно мир. Питання — з ким Україна буде домовлятись, з яким президентом Росії. Це також залежить від бажання діючого президента Росії».

Зеленський відзначив, що путін не усвідомлює, що зараз відбувається, а коли він «буде готовий вийти у реальність» можна буде «спробувати, якщо це буде ще не пізно, іти дипломатичним шляхом, саме з цією діючою владою».  

Про санкції та Угорщину

«Ми дійшли до шостого пакету (санкцій). У ньому ембарго на нафту. Всі кажуть: за цей час Росія заробить 200 млрд доларів. За такі суми вони можуть купувати будь-яку зброю. Чи впроваджено шостий пакет? Ні. Чому? Угорщині щось не підходить. Щось з нафтою не те. Якось не так вони бачать світ».

Про позицію Китаю

«Я думаю, що Китай обрав політику бути осторонь на сьогоднішній момент. Я думаю, що Україну влаштовує ця політика, це краще, ніж він би допомагав Росії. Хочеться вірити, що за нашою спиною Китай не буде проводити іншу політику. Тож нас влаштовує цей status quo. Я зараз не бачу кроків, які Китай би робив проти України. Я, на жаль, не бачу підтримки Китаю».

Про єдність Заходу

Зеленський заявив, що зараз намає єдності країн Заходу щодо вступу України до ЄС, а Фінляндії та Швеції — до НАТО:

«Скажіть мені, будь ласка: є єдність на європейському континенті щодо України, щодо майбутнього України? Чи є ця єдність? Я не бачу поки що. Але чи це справедливо? Я думаю, що ні».

«Чи є зараз єдність щодо вступу Фінляндії і Швеції в НАТО? Ні, немає. Так що, є міцний і об’єднаний Захід? Ні».

 
Участь Володимира Зеленського в Українському сніданку в Давосі

Президент України Володимир Зеленський долучився у форматі відеозв’язку до Українського сніданку, що відбувається в межах Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Posted by Офіс Президента України on Tuesday, May 24, 2022

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Росіяни починають розуміти, що вони не просто не в змозі знищити Україну, а що вони програють», — Бен Ходжес