Про війну, перемовини з рф та пропозиції Макрона: головне з інтерв’ю Зеленського італійському телеканалу
Скріншот

У п'ятницю, 13 травня, Володимир Зеленський, президент України дав інтерв’ю для проєкту Porta a Porta італійського телеканалу Rai 1.

Майже годину український президент відповідав на питання стосовно війни в Україні, перемовин з путіним, про роботу над звільненням наших захисників з Маріуполя та про те, що пропонував йому Еммануель Макрон, президент Франції, аби зберегти обличчя путіну.

Chas News зібрав головне з інтерв’ю українського президента. 

За словами Зеленського він готовий говорити з путіним, але без жодних посередників. Проте перший зрозумілий крок у цих переговорах має зробити росія. А саме вивести свої війська на позиції, в яких вони були до початку повномасштабного вторгнення, 24 лютого.

«Я як Президент готовий говорити з путіним, але тільки з ним, без його будь-яких посередників. І на умовах діалогу, а не на умовах ультиматумів», — зазначив Зеленський.

На запитання журналіста, якого миру хоче Україна глава держави відповів:

«Поваги до суверенітету, до територіальної цілісності, традицій, народу, мови. Поваги до людей, суспільства і до незалежності нашої держави. Я зараз сказав банальні речі, але саме всі ці звичайні нормальні речі порушила РФ. І для цього потрібно їх відновити — вивести свої війська з нашої землі. Наших військ на території РФ немає. Вивести війська, деокупувати наші домівки, я вже не говорю про те, що треба повернути все награбоване зі звичайних домівок».

Крім того Зеленський розповів, що Еммануель Макрон, президент Франції пропонував піти на певні поступки щодо українського суверенітету заради того, щоб зберегти обличчя путіну.

«Мені здається, що це не дуже коректно. Ми не готові щось комусь зберігати і втрачати за це території. Це втрачений час», — сказав Зеленський.

І додав, що Макрон даремно намагається знайти дипломатичну мову з росією для припинення війни, оскільки він уже мав негативний досвід у пошуку посередництва між росією та Україною.

Також український президент заявив, що над звільненням захисників Маріуполя з обложеного заводу «Азовсталь» працюють три країни. Зокрема, Ізраїль, Туреччина і Швейцарія.

«Ми не повинні зупинятися, потрібно боротися за кожну людину. Ми забрали цивільних з заводу, зараз стоїть питання щодо поранених і живих. І, чесно скажу, що ми не хочемо залишати там убитих людей, тому що їх чекають сім'ї... Ми передавали Росії інформацію, ми навіть застосовували механізм залучення третьої країни. І Ізраїль, і Швейцарія, і Туреччина сьогодні працюють над цим», — зазначив Зеленський.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

На аукціоні у Лондоні продали кофту Зеленського та півників з Бородянки (фото)