Продавці коноплі у США радіють, а їхні акції стрімко зростають

Акції найбільших виробників конопель, що котируються в США, зросли в четвер. Причина — кандидат на посаду віцепрезидента від Демократичної партії Камала Харріс заявила, що марихуана буде декриміналізована на федеральному рівні в США у разі обрання адміністрації Байдена.

Під час дебатів із республіканцем Майком Пенсом у середу Гарріс заявила, що вона та кандидат у президенти від Демократичної партії Джо Байден ще й скасують судимість людей, які раніше відбували покарання за злочини, пов'язані з марихуаною.

Котирування корпорації з продажу коноплі канабісу MJ ETF MJ.P виросли на 5,5%, що означає найвищу ціну з початку червня. Акції фірми Tilray Inc TLRY.O виросли на 19,2% на біржі Nasdaq, повідомляє Reuters. Акції американських фірм Canopy Growth Corp WEED.TO, Aphria Inc APHA.TO та Aurora Cannabis Inc ACB.TO підстрибнули на 10–13%.

Незважаючи на те, що багато штатів США легалізували вживання марихуани, банки та інші фінансові установи поки що переважно відмовляються співпрацювати з цією галуззю. Причина — конопля все ще є забороненою речовиною на федеральному рівні.

«Доступ до безпечного банківського обслуговування перетворить галузь, звільнить ринки капіталу для інвестицій та зменшить ризик ведення конопельного бізнесу», — сказав Кіт Січ, співзасновник виробника продуктів із коноплі Sunderstorm Inc.

Регулювання з боку уряду обмежує доступність готівки для компаній із конопельного сектора, що зароджується. І це в той час, коли вони борються з відсутністю прибутковості через високі витрати.

«З точки зору бізнесу (декриміналізація) вирівняє умови, дозволяючи компаніям здійснювати звичайні операційні витрати, а не платити податки з валового прибутку», — сказав Сем Вірменія, віцепрезидент виробника під назвою C21 Investments Inc CXXI.CD.

Харріс, яка підтримувала декриміналізацію конопель ще до того, як Байден вибрав її своєю соратницею на виборах, є головним лобістом Закону про реінвестування та знищення можливостей марихуани, також відомий як Закон MORE від 2019 року, який може зняти федеральну заборону з цієї продукції.

Гарріс брала участь у президентських виборах у Сполучених Штатах 2020 року, балотуючись на здобуття номінації від Демократичної партії. Нетривалий час була серед лідерів демократичних праймеріз, однак у кінці 2019 року зняла свою кандидатуру і зрештою підтримала переможця праймеріз Джо Байдена. Гарріс є кандидаткою у віцепрезиденти США від Демократичної партії у парі із кандидатом у президенти Джо Байденом.

У США дуже ввічливо пройшли дебати кандидатів у віцепрезиденти